Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste în Rusia după inundații. Oamenii sunt nemulțumiți de felul cum au gestionat autoritățile situația

Rușii au protestat în orașul Orsk, unde patru oameni au murit, în urma inundațiilor. Oamenii au cerut despăgubiri și au acuzat autoritățile de proasta gestionare a situației. Aflată într-o regiune la graniță cu Kazahstanul, localitatea a fost acoperită de ape, după ce un baraj din apropiere s-a rupt în weekend.

Sute de oameni s-au adunat în fața clădirii administrative din Orsk, nemulțumiți de modul cum au acționat autoritățile. Asta în condițiile în care protestele sunt rare în Rusia, unde orice formă de opoziție este rapid înăbușită în contextul războiului din Ucraina.

”Poliţiştii stau acum şi nu lasă oamenii să se întoarcă (în zonele inundate n.r.). (Reporter: Credeți că oamenii nu vor face ocol?) Ei fac ocoluri și o fac intenționat, asumându-și riscul, ca să ajute, pentru că oamenii din oraș se ajută reciproc, indiferent de unele tensiuni pe care le avem. Nu putem spune același lucru despre administrația noastră. Nu este doar o rușine pentru administrație, trebuie să fie concediați și închiși”, a explicat un tânăr protestatar.

Ce soluții au propus autoritățile

În urma protestului, guvernatorul regiunii a promis că cei care au fost forțați să-și părăsească locuințele vor primi aproape 100 de euro pe lună, timp de șase luni. Însă primarul oraşului Orenburg, din apropiere, le-a cerut oamenilor să plece din zona afectată, pentru că nivelul apei este în creştere.

Serghei Salmin, primarul din Orenburg: ”Absolut toți cei care locuiesc în zona inundațiilor trebuie să-și părăsească locuințelor. Nu amânați evacuarea. Situația se va înrăutăți în următoarele două zile. Potrivit specialiștilor, apa va depăși nivelurile periculoase. Nu așteptați. Plecați chiar acum.”

Circa 6.000 de oameni au fost deja evacuați în regiune, unde a fost declarată stare de urgență. În zonă au loc inundații în fiecare primăvară, însă acum apele fluviului Ural s-au umflat foarte mult după topirea zăpezii din Munții Urali. Mai multe părți din Siberia de Vest și bazinul Volgăi au fost afectate, iar peste 10.000 de locuinţe sunt sub apă, potrivit ministerului rus pentru situații de urgenţă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE