Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiectul "Străzi deschise" 2023 a început în Capitală. De anul acesta, bicicletele vor fi interzise pe Calea Victoriei

Evenimentul "Străzi deschise - Bucureşti, Promenadă urbană" începe din acest weekend, a anunţat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

El a scris, miercuri, pe Facebook, că din 29 aprilie şi până pe 8 octombrie străzile din centrul oraşului vor deveni zone exclusiv pietonale şi vor găzdui numeroase evenimente artistice şi educaţionale, realizate în colaborare cu teatre, instituţii culturale, operatori independenţi şi artişti.

Peste 700.000 de bucureşteni au participat în 2022

Potrivit edilului general al Capitalei, în primul weekend, Calea Victoriei se deschide pentru pietoni (între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţei), între orele 10:00 – 22:00, iar programul artistic va cuprinde numere de circ pentru copii, expoziţii ale Muzeului Municipiului Bucureşti la Casa "Filipescu Cesianu", premiere teatrale din stagiunea Teatrului Masca sau întâlniri cu artişti animatori pe picioroange.

În următoarele weekend-uri, pentru a ajunge la cât mai mulţi locuitori ai oraşului, dar şi pentru a permite organizarea altor evenimente pentru comunitate în spaţiul public, "Străzi deschise" se va desfăşura alternativ în mai multe puncte din Bucureşti.

Anul trecut peste 700.000 de bucureşteni au participat la acest proiect, care a implicat 1.000 de artişti, 800 de evenimente, organizate pe 35 de străzi pietonale.

Accesul bicicletelor interzis

Nicuşor Dan a anunţat că evenimentul se va desfăşura în fiecare sfârşit de săptămână, până în luna octombrie, dar şi că în acest an nu mai este permisă circulaţia bicicletelor pe Calea Victoriei.

"Începem azi şi o să avem, practic, fiecare weekend, până în octombrie. Până în luna mai o să fim numai pe Calea Victoriei. Începând din luna iunie, ca şi anul trecut, o să ajungem şi în cartiere, pe rând, în fiecare sector. O să avem, ca de fiecare dată, evenimente artistice, expoziţii, jocuri pentru copii. Participă mai multe dintre instituţiile culturale ale primăriei: Circul, teatrele, Proedus", a spus el.

Primarul a reamintit că în 2022 la evenimentul "Străzi deschise" au participat câteva zeci de mii de oameni în fiecare sfârşit de săptămână.

"Săptămâna trecută a fost Spotlight - am avut o sută de mii de oameni în cele trei seri. Mă aştept ca bucureştenii să vină. Există o necesitate de a ne plimba, de a interacţiona", a subliniat el.

Nicuşor Dan a menţionat că, pentru siguranţa participanţilor la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă maşini se închid şi pistele de biciclete.

"În mod normal, demarcaţia între maşini şi biciclete e bine făcută. Numai că atunci când ai zeci de mii de oameni, e greu ca această demarcaţie să fie făcută şi, în mod involuntar, se duc copiii pe pistele de biciclete şi vrem să prevenim accidente. Pe tot parcursul 'Străzi deschise', anul acesta, interzicem pe Calea Victoriei bicicletele", a explicat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE