Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

București: străzi deschise, dar cu restricții. Nicușor Dan a făcut anunțul pe Facebook

Proiectul Străzi deschise-București, Promenadă Urbană este un real succes, spune primarul Capitalei Nicușor Dan. Inițiativa a atras zeci de mii de oameni în ultimele trei weekenduri, ceea ce reflectă nevoia bucureștenilor de a se plimba și a se relaxa la finele săptămânii.

“Pe parcursul desfășurării proiectului, am primit mai multe solicitări de la cetățeni. Astfel, în urma consultării cu societatea civilă, împreună cu echipa din cadrul Primăriei care coordonează acest proiect, am decis să luăm câteva măsuri menite să asigure liniștea riveranilor, dar și confortul și siguranța celor care participă la eveniment”, a precizat Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook.

Ce măsuri propune Nicușor Dan pentru Străzi deschise

  • Limitarea muzicii amplificate în aer liber, atât pentru localurile și terasele din zonă, cât și pentru artiștii stradali;
  • Desemnarea unor zone dedicate pentru artiștii stradali care participă ad-hoc la eveniment;
  • Interzicerea comerțului stradal și a oricărui tip de mobilier stradal inestetic, care este în neconcordanță cu aspectul zonei;
  • Restricționarea circulației bicicletelor și trotinetelor doar pe pista dedicată și interzicerea acestora pe carosabilul devenit traseu pietonal și în zonele foarte aglomerate de pe traseu (Hotel Novotel, Teatrul Act – strada Amzei);
  • Aceste măsuri vor intra în vigoare chiar din acest weekend, 28-29 mai. Poliția locală a început deja informarea riveranilor, iar polițiștii vor fi prezenți pe tot parcursul desfășurării proiectului, pentru a se asigura că vor fi respectate aceste reguli.

Modificările aduse proiectului Străzi deschise apar în contextul în care lui Edmond Niculușcă, fondator și președinte ARCEN, și inițiatorul proiectului, i-au fost semnalate o serie de nereguli cu privire la maniera în care s-a derulat evenimentul în timpul weekendului 21-22 mai.

Zgomotul, principala problemă

”ARCEN primește zeci de mesaje de la locuitoriii Căii Victoriei. Oamenii sunt îngroziți de scenele apărute pe spațiul public și de zgomotul infernal.

Dacă aceste lucruri continuă, ideea de pietonalizare va fi compromisă pentru următorul deceniu! ARCEN se distanțează de felul în care Primăria Municipiului Bucureşti alege să compromită rolul străzilor pietonale.

Într-un oraș sufocat de mașini, supus poluării și schimbărilor climatice, rolul pietonizarii e altul. În plus, faptul ca nicio propunere ARCEN și BAZA nu au fost luate în calcul pentru extinderea Străzi Deshise, a dus la mari ambuteiaje: vedeți străzile Golescu și Clemenceau.

Vom ajuta locuitorii Căii Victoriei să se constituie într-un grup civic. Interesele oamenilor și orașului trebuie protejate”, a scris acesta într-o postare pe Facebook.

Cum a ajuns problema în atenția autorităților

Ulterior, rezidenții din Calea Victoriei care au fost deranjați de gălăgie sau de alte lucruri generate de Proiectul Străzi Deschise în weekendul 21-22 mai au fost rugați să semnaleze acest lucru către ARCEN, pentru ca zonele în care zgomotul și deranjul sunt neplăcute să fie cunoscute de inițiator și să ajungă în atenția autorităților locale.

”ARCEN și BAZA vor să carteze zonele unde proiectul “Străzi Deschise” devine invaziv pentru viața locuitorilor din centrul Bucureștiului. Considerăm o denaturare gravă transformarea pietonizării temporare a străzilor în festival stradal. Sunt lucruri diferite, iar Bucureștiul și locuitorii lui au nevoie de spațiu public și de creșterea calității vieții urbane, nu de spectacole în zonele rezidențiale”, a mai scris Niculușcă.

Sesizările au fost înaintate către Primarul General Nicușor Dan, Liliana-Maria Toderiuc Fedorca -Directorul Direcției Cultură, Diana Punga - Administrator Public, Mihaela Păun - Director ARCUB și Daniel Rășică - Director Poliția Locală a Municipiului București.

Edmond Niculușcă a explicat că străzile pietonale temporare nu sunt echivalentul unui festival urban și că un astfel de eveniment, printre altele, necesită o abordare calitativă, care să contribuie la creșterea calității vieții urbane, însuflețirea orașului și încurajarea mersului cu bicicleta.

”E nevoie să revoluționăm comportamentul administrației cu orașul pe care îl administrează și pe al nostru, unii cu alții. Reinventarea orașului e posibilă”, a conchis Edmond Niculușcă într-un mesaj transmis pe Facebook.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE