Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect: Tichete de vacanță pentru angajații din privat. Peste 4,2 milioane de oameni ar putea beneficia de concedii decontate

Publicat de: Euronews

Angajații de la privat ar putea primi vouchere de vacanță decontate de stat. Propunerea a trecut de Senat și urmează să ajungă la Camera Deputaților. Peste 4,2 milioane de oameni ar beneficia de concedii decontate din bugetul public, iar angajatorii nu ar avea vreo presiune financiară. Specialiștii în turism susțin că propunerea elimină discriminarea dintre angajați.

Suma va fi deductibilă din impozite

Propunerea legislativă vine din partea asociațiilor din turism. A fost votată de 140 de senatori, atât PNL cât și PSD, și vine cu intenția ca statul să ofere vouchere de vacanță nu doar bugetarilor, ci și celor angajați la privat, 4,2 milioane de oameni.

”Ideea aceasta a venit în ideea de a elimina discrepanța dintre public și privat să ajute angajatorii în privat să își motiveze mai bine angajații, fără o presiune suplimentară pentru angajator,” a declarat Dumitru Luca, președinte Asociația Națională a Agențiilor de Turism.

“Pentru toți angajații din România important este să poată să plece în concediu să poată să se odihnească să vină  odihniți înapoi la serviciu ca să avem o forță de muncă productivă, odihnită și sănătoasă. Vom avea foarte multe persoane care vor pleca pentru prima dată în concediu,“ a declarat Dragos Răducan, președinte Federația Patronatelor din Turism.

Suma de 1.450 lei care este valoarea voucherelor va fi deductibilă din impozite, respective angajatorul nu va avea nicio presiune financiară. Chiar și așa suma alocată ar fi una uriașă pentru bugetul statului.

Conform celor mai recente date de la Ministerul Finanțelor, în anul 2022 statul a plătit peste 315 milioane de euro pentru voucherele de vacanță oferite bugetarilor. Printr-un simplu calcul am putea să estimăm suma pe care ar plăti-o statul român în 2024, dacă legea va fi promulgată. Așadar, în cazul în care la cei 1,2 milioane de bugetari, se alătură alte peste 4 milioane de angajați din mediul privat care ar primi vouchere de vacanță, acestea ar costa statul aproximativ 1,6 miliarde de euro.

Agențiile de turism pun la dispoziție diverse oferte

În același timp, reprezentanții din turism estimează că aproximativ 60% din acești bani s-ar întoarce spre pușculița statului prin impozite, taxe și TVA din domeniul HORECA.  

De cele mai multe ori, cei care aleg să-și planifice un concediu pe care să îl achite cu tichete adaugă bani din buzunarul propriu pentru a acoperi costurile vacanței. Chiar și așa, agențiile de turism spun că sunt disponibile diverse oferte care se încadrează și valoarea voucherelor.

”Dacă vorbim despre sejururi de la începutul verii acolo cu siguranță vor putea să achite din 1.450 cazare pentru două persoane plus câteva servicii de masa. Pentru începutul sezonului bugetul de 1.450 poate fi folosit de un sejur de trei - cinci nopți cu siguranță,” a declarat  Ștefan Necula, director agenție de turism.

Propunerea legislativă trebuie să treacă de Camera Deputaților, iar apoi să fie promulgată de președinte. Dacă va îndeplini aceste condiții, angajații din privat ar primi vouchere de vacanță începând cu 1 ianuarie 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE