Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect: Chipsurile, pizza, sucurile și toate alimentele năsănătoase, interzise pentru minori pe o rază de 500 m în jurul școlilor

Un proiect de ordin propus de Ministerul Sănătății și publicat în dezbatere publică vizează implementarea unor noi reguli în școlile și zonele adiacente acestora pentru a proteja sănătatea copiilor și adolescenților.

Printre măsurile propuse se numără interzicerea vânzării către minori a cafelei, băuturilor energizante și a alimentelor considerate nesănătoase, precum prăjiturile, chipsurile, sucurile sau hamburgerii, într-un perimetru de 500 de metri în jurul școlilor, grădinițelor și altor instituții de învățământ.

Această inițiativă se înscrie în eforturile de promovare a unui stil de viață sănătos și de prevenire a problemelor legate de alimentație în rândul copiilor și tinerilor.

De asemenea, proiectul de ordin introduce și alte măsuri, cum ar fi instruirea suplimentară a profesorilor și reguli referitoare la greutatea ghiozdanelor elevilor.

Ce alimente vor intra pe ”lista interzisă”

Conform legii în vigoare, alimentele considerate nesănătoase pentru copii, în special preșcolari și școlari, includ cele bogate în zaharuri (precum prăjiturile și bomboanele), grăsimi (cum ar fi hamburgerii și pizza), sare (cum ar fi chipsurile și biscuiții sărați), precum și alte alimente pregătite prin prăjire (cum ar fi cartofii prăjiți). Aceste alimente și băuturile precum sucurile, cu excepția apei îmbuteliate, sunt interzise pentru vânzare către minori în apropierea școlilor și a altor locuri destinate activităților educative și recreative pentru copii.

Practic, aceasta înseamnă că sucurile naturale nu vor mai putea fi comercializate minorilor în apropierea școlilor. De asemenea, orice alimente sau băuturi incluse în această categorie nu vor putea fi vândute pentru copii în apropierea altor spații educaționale sau de recreere destinate acestora.

Noile reguli se aplică în diverse unități destinate copiilor și tinerilor, cum ar fi creșele, grădinițele, școlile, liceele, școlile profesionale, cluburile sportive școlare și alte centre recreative sau educaționale.

În plus, conform acestor reglementări, spațiile destinate preșcolarilor și copiilor mici ar trebui să fie situate la parter sau la primul etaj, în timp ce sălile de clasă pentru alte niveluri de învățământ pot fi și la etajele superioare ale clădirilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE