Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Programul ”Magazinul Clasei”, o luptă împotriva abandonului școlar în România

România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește abandonul școlar. Iar situația nu pare să se schimbe prea curând. Rata abandonului școlar la sfârșitul gimnaziului a atins, acum doi ani cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. La sate, însă, situația este și mai gravă. În tot acest timp, există și localități în care profesorii încearcă să găsească tot felul de metode pentru a-i ține pe copii la ore. Iată câteva exemple.

Mihai are 36 de ani și este din Budila, o comună din județul Brașov. Are trei copii pe care îi crește mai mult singur. Și asta pentru că, soția lui are deficiențe de vedere. Se descurcă destul de greu cu banii, însă face tot posibilul să-i trimită pe cei mici la școală, în fiecare zi. 

La școala în care învață și copiii lui Mihai, există un program care îi salvează pe elevi de la abandonul școlar, numit ”magazinul clasei”. Astfel, cei care nu lipsesc de la ore primesc puncte cu care își pot cumpăra diferite produse obținute din donații. 

Alina Iordache, învățătoare Școala Gimnazială Budila: ”Dacă lipsesc o zi pe săptămână ei nu primesc acele cinci puncte, implicit primesc, să zicem dacă au venit trei săptămâni din acea lună primesc doar 15 puncte. În acestea vor putea să își cumpere fie încălțăminte, fie o bluziță, fie rechizite.”

Efectele programului ”Magazinul Clasei”, în mediul rural

Din cei peste 600 de elevi înmatriculați anul trecut la Școala Gimnazială din Budila, aproape 200 au fost salvați de la abandonul școlar. 

Alexandra Hotnogu, director adjunct Școala Gimnazială Budila: ”Rata abandonului școlar a scăzut cu 15% față de anul trecut, motiv pentru care dorim să implementăm acest program și la nivel gimnazial.”

Programul ”Magazinul Clasei” se desfășoară cu 25 de cadre didactice în cinci localități din județul Brașov. Președinta Asociației ”Eltera” este cea care a lansat acest program în România. 

 Caty Roos, președinte Asociația ”Eltera” Brașov: ”Vorbim de sute de copii din județul Brașov, din păcate, care cu greu ajung la școală având posibilități limitate și în spatele lor nu sunt părinți care îi trimit la școală.” 

Peste 15% dintre copiii care au intrat pe băncile școlii în urmă cu 10 ani nu au mai ajuns la liceu. Sunt, astfel, peste 80.000 de elevi din mediul rural care au abandonat școala pe parcurs. De asemenea, aproape 6000 din totalul elevilor urmăriți au rămas repetenți la finalul clasei a 8-a, chiar înaintea evaluării naționale. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE