Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Programul „Magazinul Clasei” convinge elevii din mediul rural să revină la școală

Una dintre cele mai mari provocări în educația din mediul rural este absenteismul școlar. Această problemă este cu atât mai acută cu cât sărăcia este mai mare. Cele mai noi statistici arată că, dintr-o generație de copii intrați în clasa întâi, 15% nu mai ajung să dea Bacalaureatul.

La Budila, una dintre localitățile mai sărace din județul Brașov, 13 învățătoare de la școala din comună au aplicat un program prin care elevii să nu mai lipsească de la școală. Elevii care nu lipsesc de la ore primesc puncte cu care își pot cumpăra diferite produse obținute din donații.

Cum funcționează „Magazinul Clasei”

La final de săptămână, la magazinul clasei, elevii pot cumpăra, de exemplu, cu doar trei puncte, o pasta de dinți sau un săpun. Desigur există și articole de îmbrăcăminte, dar și multe jocuri și jucării.

Alexandra Bocârnea, învățătoare la Școala Gimnazială Budila: „Dacă lipsesc, toate punctele din săptămâna respectivă sunt pierdute. Într-o săptămână ei pot acumula cinci puncte însă dacă lipsesc o singură zi li se șterg toate punctele din săptămâna respectivă.”

Așa au reușit învățătoarele de la Școala Gimnazială din Budila, județul Brașov să readucă elevii la orele de curs.

Alexandra Hotnogu, director adjunct Școala Gimnazială Budila, spune că fetele abandonează școala pentru că ajung mame prea devreme. De asemenea, sărăcia și lipsa implicării părinților sunt motive pentru care elevii renunță la studii.

Au revenit la școală datorită programului

Elza Fejer, învățătoare Școala Gimnazială Budila: „La nivelul clasei mele situația s-a îmbunătățit. Deci aveam copii proveniți din abandon și repetenție care au venit datorită acestui program și i-am recuperat din repetenție. Avem câteva promisiuni de la școli din țară, de la București, Timișoara și Arad, dar concret, până acum am primit o singură donație cu 25 de săpunuri și trei tuburi de pastă de dinți.”

În total, 25 de profesori din cinci localități din județul Brașov pun în aplicare programul „Magazinul Clasei”.

Cati Ross, președinte Asociația Eltera Brașov: „Sunt foarte mulți copii care renunță, iar în spatele lor sunt părinții care nu au fost nici ei la școală așa că nu-I trimite nimeni să meargă la școală. Copiii au început să meargă la școală, iar unii care au renunțat să meargă la școală s-au reîntors. Merg în fiecare zi ca să primească punctele necesare pentru a-și cumpăra încălțăminte, rechizite sau ce au avut ei nevoie.”

Conform cifrelor oficiale din 2021, la nivel national, dintr-o generație de copii care a intrat în clasa întâi, 15% au abandonat școala înainte să termine clasa a opta. 40.000 de elevi care au început clasa a XII-a nu au mai ajuns la Bacalaureat. În județul Brașov, peste 500 de copii au părăsit școala pe parcursul anului trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE