Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Produsele alimentare se vor ieftini peste șase luni. În Europa, prețul gazului a scăzut cu 18% în comparație cu anul trecut

Criza energetică s-a temperat, dar viața este în continuare la fel de scumpă. Când mergem la cumpărături, vedem că prețurile nu scad. Jurnaliștii Euronews au discutat cu un expert care a explicat când vom simți că începem să depășim criza economică.

Criza costului vieții

De la criza costului energiei, Europa a trecut la criza legată de nivelul de trai. Aceasta din urmă are mai multe componente, dar cea care îi preocupă cel mai mult pe liderii politici și afectează gospodăriile în cea mai mare măsură este criza prețurilor alimentelor. În februarie, prețul gazului în Europa a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele 18 luni. Cu toate acestea, prețurile alimentelor își continuă tendința de creștere.

Rick de Oliviera, expert în energie: ”Prețurile scăzute la energie pe care le avem în prezent trebuie să se reflecte într-un cost mai mic al producției de alimente astfel încât să vedem diferența. De exemplu, prețul pe care îl vedem astăzi în supermarketuri reflectă prețul energiei din urmă cu șase luni, când au fost produse alimentele. Așadar, considerăm că vom asista la o scădere a prețurilor la alimente doar peste aproximativ șase luni, după ce prețurile la energie se vor stabiliza.”

În luna ianuarie, prețurile produselor alimentare în Uniunea Europeană au crescut în comparație cu anul trecut cu 18 la sută. Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate în Ungaria, cu aproape 50 la sută și în Lituania și Slovacia, cu aproximativ 30 la sută. Cele mai mici creșteri de prețuri au fost înregistrate în Elveția, de doar șase la sută și în Cipru, de zece procente.

Rick de Oliviera, expert în energie: ”Credem că spre sfârșitul acestui an încrederea oamenilor în ziua de mâine va crește. Cu toate acestea, va fi nevoie de mult timp până criza costului vieții se va încheia.”

Potrivit ultimului raport publicat de Forumul Economic Mondial, criza costului vieții este cea mai gravă amenințare la adresa comunității globale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE