Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Producția de struguri a scăzut în 2022. Ce spun antreprenorii locali

Publicat de: Euronews

Anul acesta, strugurii sunt dulci ca mierea, însă, din cauza secetei, producția este cu 15-20% mai mică decât anul trecut. La Cotnari, în patria vinului, culesul a început cu două săptămâni mai devreme decât de obicei, pe 1 septembrie.

"Într-adevăr, a început cu două săptămâni mai devreme (culesul strugurilor - n.red.). Aproximăm o medie pe hectar de 10 tone. Strugurii sunt copți și așteptăm struguri foarte buni și să obținem vinuri de foarte bună calitate, pe care le vom degusta începând de anul viitor", a spus un producător de vinuri, din Cotnari.

Ploaia din august a favorizat creșterea cantității de struguri

"Ca o particularitate a zonei, în luna august a plouat în mai multe reprize, 10-15 litri pe metru pătrat și ne-a ajutat. Dacă nu ploua, vorbeam de o producție de 6-8 tone pe hectar. Am avut noroc", a mai spus acesta.

Ce struguri se găsesc la Cotnari

"Noi avem doar soiuri de struguri românești, în podgoria de 1.800 de hectare. Paradoxal, fiind vorba de vinuri românești, sunt recunoscute internațional și sunt destul de apreciate, nu doar de români, dar și-n afara țării (...)", a completat producătorul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE