Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Producția auto a atins un record național în 2022. Peste 500.000 de autoturisme au ieșit pe porțile uzinelor din România

Producția de mașini a atins un record național, în 2022, potrivit Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România, iar, la nivel european, țara noastră se află în top 10. Toate acestea vin după o perioadă grea de pandemie, dar și după o criză a cipurilor.

Producția de autoturisme din România a fost în 2022 de peste 500 de mii de vehicule. Vorbim de o producție cumulată a celor mai importante uzine din țara noastră: Dacia Mioveni și Ford Craiova.

În 2022, avem o creștere de 21%, față de anul precedent, când s-au asamblat puțin peste 420 de mii de mașini. Dacă ar fi să ne raportăm la 2020, anul pandemiei, avem o creștere a producției de peste 16 procente. Atunci au ieșit pe porțile celor două fabrici aproximativ 440 de mii de mașini.

Față de 2019, creșterea este însă ceva mai mică, de aproape 4%.

Numărul mașinilor noi înmatriculate

Potrivit datelor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Autovehiculelor, în 2022, în România au fost înmatriculate aproximativ 130 de mii de mașini noi. Adică, în creștere cu 6,7% față de anul precedent.

Mașina românească prinde viteză în întreaga Europa. Potrivit datelor Asociației Europene a Producătorilor de Automobile, România se situa pe locul 6 în topul producătorilor de autoturisme din Uniunea Europeană. Astfel, în primele 9 luni ale anului 2022, țara noastră avea o creștere de 19,3%. Ceea ce înseamnă că, România a depășit în trimestrul al treilea Italia, Ungaria, Belgia și Suedia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE