Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Procurorii CSM l-au iertat pe Daniel Horodniceanu, după scandalul cu polițiștii din Iași. Decizia nu este definitivă

Procurorul Daniel Horodniceanu scapă de cercetarea disciplinară după scandalul din trafic, din luna mai a acestui an.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis să respingă acțiunea disciplinară, după ce forul fusese sesizat de Inspecția Judiciară.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată în instanță. Reamintim că în luna mai procurorul Daniel Horodniceanu a fost oprit în trafic de poliţiştii ieşeni, pentru că nu ar fi semnalizat că intenţionează să facă o depăşire.

Conform unei înregistrări video apărute în spaţiul public, el i-a întrebat pe agenții care l-au oprit în trafic dacă ştiu cine este şi le-a spus că îi va contacta pe superiorii lor.

Este pentru prima dată când un membru CSM este cercetat de Inspecția Judiciară.

Ce se arată în motivarea trimisă de judecători

Fapta procurorului care, fiind oprit în trafic de agenți de poliție, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziție umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare;

Fapta procurorului care, în cadrul interacțiunii cu agenții de poliție, și-a declinat și afirmat repetat calitatea de procuror, a amenințat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenților de poliție, sugerând că ar avea relații sau influență cu scopul de a primi un tratament favorabil și de a-și rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toți cetățenii constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea nr. 303/2022”.

Articolele invocate prevăd:

  • „Încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii / „Magistraţilor le este interzisă orice manifestare contrară demnităţii funcţiei pe care o ocupă ori de natură să afecteze imparţialitatea sau prestigiul acesteia”.
  • „Folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE