Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Primul zbor de calibrare de pe Aeroportul Brașov. Zborurile cu pasageri ar putea să aibă loc din luna iunie-iulie 2023

Publicat de: Alex Ichim

Primul zbor București - Braşov a avut loc în această dimineață. O aeronavă specială ce aparține Autorității Aeronautice Civile Române a decolat la 10:15 de la București și a aterizat pe aeroportul Ghimbav, 30 de minute mai târziu. Este prima cursă oficială pe noul aeroport după ce pe 9 noiembrie a primit statut de aerodrom, după o investiție de 130 de milioane de euro. Primele zboruri cu pasageri ar putea să aibă loc din luna iunie-iulie 2023.

Serviciul de verificare în zbor – calibrare, este efectuat de o echipă formată din 11 specialiști ai Autorității Aeronautice Civile şi este un demers necesar şi mult așteptat pentru operaționalizarea aeroportului, el având ca rezultat autorizarea echipamentelor de navigație aeriană şi de comunicații, precum şi a procedurilor de zbor.

Cel mai performant avion de calibrare al României

Aeronava Beechcraft Super King Air, de mici dimensiuni,  a ajuns de la București la Brașov în 30 de minute și este cel mai performant avion de calibrare a echipamentelor de radionavigație pe care îl are România. În perioada următoare vor avea loc peste 60 de ore de zbor pentru verificări.

Iulian Dumitrescu – reprezentant Autoritatea Aeronautică Română: Se vor face multiple apropieri pentru fiecare echipament în parte. Vom verifica, în primul rând, echipamentul de venire la aterizare după care continuăm cu cel de rută, zborul care va avea și procedură de apropiere. Din aer suntem singurii care putem face măsurători de parametri astfel încât să fim siguri că ei sunt în toleranță și această verificare nu poate fi efectuată de altcineva decât de noi, în aer. Nu avem niciun alt supracontrol. De aceea, trebuie o atenție deosebită.

Alexandru Anghel – director Aeroportul Brașov: În urma acestui zbor, se face dosarul pentru fiecare echipament, avionul de calibrări face un raport și, în urma acestui raport, se certifică echipamentele și numai după aceea se poate opera.

Adrian Veștea – președinte Consiliul Județean Brașov: Procedura de zbor înseamnă modul în care avionul ajunge de pe pistă în rută și de pe rută pe pistă, în funcție de toate obstacolele naturale care sunt în vecinătatea aeroportului din Brașov și, de asemenea, în funcție de tot ceea ce înseamnă designul spațiului aerian și anumite restricții ce ar putea să apară în spațiul aerian al Brașovului.

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav este primul din România și al doilea din lume, construit de la zero, care va avea un turn de control virtual, controlat de la Arad. Primele zboruri cu pasageri ar putea să aibă loc din luna iunie-iulie 2023, când aeroportul ar urma să fie deschis oficial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE