Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aeroportul din Brașov, gata la vară. Va fi al doilea aeroport din Europa cu un turn de control virtual

Aeroportul Internațional Brașov, al doilea aeroport din Europa dotat cu un turn de control virtual va fi deschis oficial la vară. Zilele acestea se instaleaază cele 14 camere ce vor fi practic ochii operatorilor din turnul de control. Este o tehnologie de ultimă generație ce le va permite controlorilor de trafic să dirijeze avioanele din punctul de comandă ce va fi la Arad.

O echipă Euronews România a intrat în clădirea în care se află echipamentul turnului.

Al doilea aeroport cu turn de control virtual

Aeroportul Internațional Brașov este primul aeroport din România și al doilea aeroport din lume, construit de la zero, având la bază un turn de control virtual, după aeroportul din Suedia. Turnul de control virtual este dotat cu 14 camere video cu infraroșu, orientate 360 de grade, cu ajutorul cărora se preiau toate imaginile din jurul aeroportului pe o distanță de până la aproximativ șapte kilometri. De asemenea, există încă două camere mobile suport care intervin în cazul în care apare o defecțiune la una dintre camerele video principale.

Turnul de control virtual al Aeroportului Internațional Brașov va avea punctul de comandă la Arad. De acolo vor fi dirijate toate zborurile.

Horia Cazacu, manager de proiect, turn virtual de control Aeroportul Brașov: „Cred că din punct de vedere al controlorilor de trafic, cred că ei vă pot spune cel mai bine, dar părerea mea este că este mult mai simplu și mult mai ușor pentru ei să fie în fața monitoarelor, mai ales că le asigură o vizibilitate mult mai bună decât cea a ochiului uman.”

Conform autorităților locale, Aeroportul Brașov ar urma să fie deschis oficial la vară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE