Cetățenii britanici vor putea călători în Uniunea Europeană fără vize și pașapoarte. Pentru prima dată după Bre-Exit, Marea Britanie și blocul comunitar au semnat un acord pentru îmbunătățirea relațiile comerciale, mai puțină birocrație și reducerea controalelor.
Facilitarea accesului pe piața UE va aduce Regatului Unit aproximativ 9 miliarde de lire în următorii 15 ani. Totodată, a fost prelungit cu încă 12 ani acordul care permite pescadoarelor europene accesul în apele Regatului Unit.
Keir Starmer a declarat că acest lucru va permite și comunităților de pescari britanici să „vândă mai ușor pe piața europeană” și le va oferi „stabilitate pe termen lung”.
Acordul dintre Regatul Unit al Marii Britanii și Uniunea Europeană a fost anunțat la Londra, după summitul la care au participat premierul Keir Starmer, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însoțită de președintele Consiliului European, Antonio Costa, și comisarul pentru relații externe și securitate Kaja Kallas.
Parteneriatul strategic prevede că turiștii britanici vor putea utiliza porțile electronice atunci când călătoresc în spațiul european, punând capăt imenselor cozi la controlul de frontieră.
În ceea ce privește pescuitul, Londra a făcut o mare concesie. Astfel, noul acord păstrează actualul status quo, oferind navelor Uniunii Europene acces continuu la apele Regatului Unit până în 2038.
În același timp, importurile și exporturile de alimente și băuturi nu vor mai fi suspuse unui control atât de sever.
Colaborarea în domeniul industriilor de apărare este un alt punct forte. Londra se va putea alătura programului ambițios de reînarmare al Uniunii Europene, în valoare de 150 de miliarde de euro. Detaliile însă urmează să fie puse la punct.
Ce spune premierul Marii Britanii
„Acesta este primul summit Marea Britanie-UE. Acesta marchează o nouă eră în relația noastră, iar acest acord este reciproc avantajos. Acesta oferă ceea ce publicul britanic a votat anul trecut. Ne oferă un acces fără precedent la piața UE, cel mai bun din partea oricărei țări din afara UE. În același timp, rămânem fideli liniilor roșii din manifestul nostru cu privire la neaderarea la piața unică, la uniunea vamală și la libera circulație.”, a declarat Keir Starmer, premierul Regatului Unit al Marii Britanii.
În plus, președinta Comisiei Europene a spus că cele două părți analizează participarea Regatul Unit la piața unică europeană de energie electrică. Un alt aspect vizează programul Erasmus care va permite tinerilor europeni să studieze și să trăiască în Marea Britanie.
Chiar dacă laburiștii nu intenționează să readucă pe agenda publicului britanic o eventuală revenire asupra deciziei de ieșire din Uniunea Europeană, parteneriatul strategic cu blocul comunitar va duce la o reapropiere semnificativă. De altfel, anual vor avea loc summituri între cele două părți.