Acord comercial SUA - Marea Britanie. Donald Trump: „Este total și complet”

Președintele american Donald Trump a declarat că a convenit asupra unui acord comercial cu Marea Britanie. Anunțul vine după ce președintele american a declanșat acel război comercial prin care a impus taxe asupra majorității statelor.

Trump susține că acest acord cu Marea Britanie este primul din ceea ce Casa Albă speră să fie „o serie de acorduri”. El face referire și la celelalte tarife pe care le-a impus celorlalte state.

„Este total și complet. Este foarte concludent și credem că toată lumea va fi fericită. Multe țări doresc să încheie un acord și multe țări sunt foarte nemulțumite că s-a întâmplat să îl alegem pe acesta”, a spus Trump.

Acord comercial SUA - Marea Britanie

În cadrul acordului, majoritatea bunurilor din Regatul Unit vor avea în continuare tariful global de 10% pe care SUA l-a impus tuturor țărilor. Cu toate acestea, oțelul și aluminiul din Regatul Unit vor fi scutite de taxa de 25% impusă de americani, iar tarifele pentru automobilele din Marea Britanie vor fi reduse de la 25% la 10%, dar pentru primele 100.000 de vehicule, conform Wall Street Journal.

De asemenea, Regatul Unit s-a angajat să importe mai multe produse americane, inclusiv avioane Boeing. De precizat că UE se gândește să impună taxe chiar companiei Boeing.

Acest acord cu Marea Britanie, adică unul dintre cei mai mari aliați ai SUA, marchează o premieră pentru Trump în al doilea său mandat, având în vedere dezechilibrele comerciale pe care le-a creat. Oficialii administrației spun că sunt în discuții și cu alte națiuni.

Trump a declarat că acordul cu Marea Britanie este aproape finalizat și include miliarde de dolari și acces sporit pe piață pentru exporturile americane, în special în agricultură.

Indicii bursieri americani au atins cel mai ridicat nivel al zilei, iar Trump a subliniat beneficiile acordului și a vorbit despre viitoare reduceri de impozite - care încă se confruntă cu obstacole pentru a trece prin Congres - ca despre o economie „în creștere”.

Donald Trump a declarat că Regatul Unit va reduce sau va elimina și barierele netarifare care discriminează „în mod incorect” produsele americane, precum și trecerea rapidă prin vamă a produselor fabricate în America.

„Acest lucru va stimula comerțul între țările noastre. Donald, îți mulțumesc foarte mult”, a declarat prim-ministrul britanic, Keir Starmer.

În ceea ce privește potențialele tarife americane pentru produsele farmaceutice, pe care administrația Trump le evaluează acum, Regatului Unit i s-a promis „un tratament preferențial semnificativ, indiferent ce se întâmplă în viitor”, a declarat Starmer.

„Am deschis noi piețe de acces - etanol, carne de vită, utilaje, toate produsele agricole pentru care au fost de acord să își deschidă piețele și care vor adăuga 5 miliarde de dolari de oportunități pentru exportatorii americani”, a declarat secretarul pentru comerț, Howard Lutnick.

Starmer a evitat o confruntare cu Trump, pe tema tarifelor și a războiului din Ucraina, dar în schimb, l-a invitat pe liderul american la o a doua vizită de stat în Marea Britanie, inclusiv o invitație semnată de regele Charles. Alte țări, cum ar fi China, au adoptat o abordare mult mai conflictuală cu SUA.

SUA este cel mai mare partener comercial al Marii Britanii.

Conform datelor Biroului de recensământ, SUA au înregistrat un excedent de 11,9 miliarde de dolari în 2024, în comerțul cu Regatul Unit. Comerțul total de bunuri între cele două națiuni a fost de 148 de miliarde de dolari, ceea ce face ca Regatul Unit să fie al nouălea cel mai mare partener comercial al SUA, după Vietnam și înaintea Indiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE