Uniunea Europeană ia în calcul mai multe variante în cazul în care negocierile cu administrația Trump eșuează. Astfel, Bruxelles-ul ia în calcul tarife vamale pentru avioanele produse de compania americană Boeing, potrivit Financial Times.
Măsurile ar trebui să fie aprobate de majoritatea statelor membre ale blocului comunitar.
În prezent, majoritatea transportatorilor aerieni care folosesc aeronave civile au în dotarea flotei sute de avioane Boeing sau Airbus. În plus, există sute de astfel de comenzi. Trebuie menționat că avioanele vor fi plătite doar în momentul intrării în posesie.
- Blocul comunitar european a importat din SUA aeronave și alte componente în valoare de aproximativ 18,3 miliarde de euro în 2024, potrivit Eurostat.
UE vrea să impună tarife aeronavelor americane Boeing
Posibilitatea acestor represalii a fost confirmată și de comisarul european pentru Comerț, Maros Sefcovic. El susține că Uniunea Europeană nu are vreo presiune de a accepta „un acord incorect” cu SUA, iar în acest moment, tarifele impuse de Trump pe 2 aprilie sunt de 25% pentru importurile de mașini, oțel și aluminiu. Pe 9 aprilie, el a pus tarife de 10% pentru restul bunurilor, capitol la care intră și avioanele.
Acest procent ar putea crește la 20% începând cu data de 8 iulie, când expiră așa-numitul „răgaz” anunțat de Trump. Însă e posibil ca, până atunci, negocierile să ducă la un numitor comun.
Maros Sefcovic, care conduce aceste negocieri, a declarat, în Parlamentul European, că 70% din exporturile UE către SUA plătesc în prezent tarife vamale. În cazul în care SUA ar aplica tarife sectoriale pentru produse farmaceutice, semiconductori și alte produse, această cifră ar ajunge la 97%, adică bunuri în valoare de 549 de miliarde de euro. Pe baza volumului actual al schimburilor comerciale, SUA ar încasa mai mult de 100 de miliarde de euro din tarife în fiecare an.
„Acum avem nevoie ca SUA să își arate disponibilitatea de a face progrese către o soluție corectă și echilibrată. Suntem pe deplin angajați în discuții cu SUA, deoarece o soluție negociată rămâne rezultatul nostru clar și preferat. Dar dacă discuțiile noastre cu SUA nu produc rezultatele necesare, vom fi pregătiți pentru alternativă, cu scopul de a restabili condiții de concurență echitabile", a spus Maros Sefcovic.
Pentru a facilita procesul de negociere, UE a suspendat până pe 14 iulie aplicarea de tarife reciproce pentru produse americane. Printre produsele afectate se numără inclusiv celebrele motociclete americane Harley-Davidson, sau carnea de pasăre și îmbrăcămintea. Următorul val de tarife, care ar include aeronave și, eventual, produse chimice, s-ar aplica probabil tot de atunci, cu excepția cazului în care se ajunge la un acord, au declarat oficialii europeni. În plus, lista obiectivelor propuse pentru suprataxare s-ar putea modifica.
Între timp, industria aerospațială a luat deja măsuri de adaptare la războiul comercial provocat de Trump, iar costurile mai ridicate se văd deja prin lanțurile sale integrate de aprovizionare.
În afară de o perioadă de 18 luni în care au fost aplicate taxe pe aeronavele Boeing și Airbus, ca parte a unui litigiu privind subvențiile, sectorul a funcționat în mare parte fără bariere tarifare începând din 1979.
Lanțurile sale de aprovizionare se întind pe tot globul, atât Airbus, cât și Boeing importând piese pentru aeronave din diferite regiuni. Boeing, care ia piese din Italia și Japonia pentru unele dintre aeronavele sale, se confruntă deja cu costuri de import mai ridicate.
Mai mulți directori de companii aeriene au avertizat în ultimele săptămâni că vor amâna livrările de aeronave Boeing sau Airbus.
SUA exportă mult mai multe produse aerospațiale și de apărare decât importă. Exporturile aerospațiale și de apărare ale SUA se apropiau de 136 de miliarde de dolari la nivel global, în 2023, potrivit organismului comercial Aerospace Industries Association. Valoarea totală a importurilor de produse aerospațiale și de apărare din SUA a fost puțin sub 22 de miliarde de dolari.