Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primele inspecţii suedeze la gazoductele Nord Stream întăresc suspiciunile de sabotaj

Publicat de: Euronews

Primele inspecţii desfăşurate în această săptămână de autorităţile suedeze la locul scurgerilor din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică „întăresc suspiciunile de sabotaj”, fiind vorba despre „detonări” care au provocat „pagube importante”, a anunţat Parchetul suedez joi, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Putem constata că au existat detonări în apropiere de Nord Stream 1 şi 2 în zona economică exclusivă suedeză, care au antrenat importante pagube asupra gazoductelor”, a declarat procurorul special însărcinat cu ancheta suedeză într-un comunicat.

„Inspecţiile la locul incidentului au întărit suspiciunile de sabotaj agravat. Au fost prelevate elemente de probă la faţa locului şi vor fi examinate”, a adăugat Mats Ljungqvist.

Suedia, care pentru nevoile anchetei stabilise un perimetru de mai mulţi kilometri pentru a interzice accesul la locul incidentului, a anunţat ridicarea restricţiilor. Nicio precizare nu a fost făcută asupra modului în care au fost efectuate inspecţiile submarine.

În Suedia, serviciile de informaţii au preluat conducerea anchetei, în legătură cu procurorul special şi diferite autorităţi.

Rusia, suspectată de sabotaj

Provocate de două explozii de origine necunoscută pe 26 septembrie, enormele scurgeri de gaz metan au încetat luni în cazul Nord Stream 1. O mică scurgere continua joi dimineaţă la Nord Stream 2, potrivit Gărzii de coastă suedeze.

Mai multe ţări au acuzat rapid un act de sabotaj. Suspectată că ar fi la originea exploziilor, Rusia a contraatacat săptămâna trecută, dând vina pe SUA, care la rândul lor au negat orice responsabilitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE