Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima carte scrisă de premierul Islandei a fost publicată și în limba română: "Este mai degrabă un roman polițist de modă veche"

Suspans în orașul Reykjavik al anului 1980. Acesta este, pe scurt, subiectul primei cărți scrise de premierul islandez Katrín Jakobsdóttir, numită Reykjavik, care tocmai a fost publicată și în limba română. Aflată în fruntea Guvernului islandez din 2017, ea a ocupat și funcția de ministru al Educației, Cercetării și Culturii.

În timpul pandemiei, ea a revenit la pasiunea pentru literatură și a scris prima sa carte. Prim-ministrul islandez a explicat, la Euronews România, de ce a romanul de suspans este atât de popular în Islanda.

Prima carte a premierului Islandei a fost publicată și în limba română

Prim-ministrul islandez, care a studiat și a susținut o disertație de master pe tema literaturii islandeze de suspans, spune că suspansul există în ADN-ul islandezilor. Cărțile de acest gen au devenit din ce în ce mai populare și în România.

Katrín Jakobsdóttir, premierul Islandei: "Mi se pare că a fost, realmente, forma mea de psihoterapie din timpul pandemiei să pot scrie diferite capitole din această carte. Sper să vă placă să citiți cartea. Când am scris-o, ne gândeam pur și simplu la cititorii islandezi. Este foarte islandeză.

Este mai degrabă un roman polițist de modă veche din epoca de aur, plasat în anii '80, iar oamenilor pare să le placă. Așa că sper ca și cititorilor români să le placă. Poate că islandezii iubesc romanele polițiste pentru că nu avem multe crime în realitate. Poate că acesta este motivul. Dar cred, de asemenea, că genul polițist islandez s-a dezvoltat în ceva cu totul special."

Românii preferă cărțile polițiste

Ragnar Jonasson, autor islandez de bestsellere: "Știu că multe dintre cărțile mele au fost publicate în România și este ceva incredibil. În primul rând, vreau să le mulțumesc cititorilor români pentru că îmi citesc cărțile, pentru că ele continuă să fie publicate, deci asta înseamnă că sunt citite".

Katrín Jakobsdóttir, premierul Islandei: "Avem o mulțime de români care trăiesc în Islanda. Poate că ei au contribuit la creșterea popularității romanului polițist în România."

Ragnar Jonasson, autor islandez de bestsellere: "De asemenea, dacă vă va plăcea această carte, căutați și alți autori islandezi pe care să-i citiți."

În Islanda, o țară cu o populație de 373.000 de lociutori, cititul este aproape sport național, iar piața de carte este foarte efervescentă. Jumătate dintre islandezi citesc cel puțin opt cărți pe an, iar 93% citesc cel puțin una. În plus, unul din zece islandezi publică, în medie, cel puțin o carte.

Ragnar Jonasson, autor islandez de bestsellere: "Avem și această tradiție de Crăciun, oamenii cumpără și dăruiesc o mulțime de cărți de Crăciun și le citesc de Crăciun. Asta ajută foarte mult la menținerea pieței."

Și în Islanda, tehnologia și rețelele de socializare au afectat timpul pe care oamenii îl acordă lecturii.

Ragnar Jonasson, autor islandez de bestsellere: "Ei citesc în continuare, mai mult ca sigur, dar vînzările de cărți au scăzut puțin. De acea, cred că Guvernul a intervenit și a început să ofere sponsorizări și finanțări pentru cărți și edituri. Guvernul plătește salarii unor autori. De asemenea, este important să păstrăm limba, deoarece este o limbă mică, foarte mică."

Katrín Jakobsdóttir, premierul Islandei: "Personal, mă îngrijorează faptul că mulți copii se lasă cumva atrași (n.r.: de tehnologie) și nu mai găsesc liniștea interioară de a citi o carte bună, ceea ce cred că este ceva ce îți face viața mult mai bună, să poți sta și să uiți de tine, cu o carte."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE