Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul petrolului continuă să crească. Experții prevăd că se va ajunge la 100 de dolari pe baril

Prețul petrolului a continuat să crească luni dimineață, investitorii concentrându-se asupra perspectivelor de înăsprire a ofertei, după ce Moscova a emis o interdicție temporară asupra exporturilor de combustibil.

Contractele futures pentru petrolul Brent au urcat cu 71 de cenți, sau 0,76%, până la 93,98 dolari pe baril la ora 10:00 CET, după ce vineri au scăzut cu 3 cenți.

Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate și-au extins câștigurile pentru a doua ședință, tranzacționându-se la 90,63 dolari pe baril, în creștere cu 60 de cenți, sau 0,67%.

O creștere aproape neîntreruptă a prețurilor petrolului în ultimele luni continuă să alimenteze inflația în SUA și UE și ar putea face necesare noi majorări ale ratelor.

În consecință, ratele ridicate ar putea diminua cererea și prețurile. Prin urmare, proiecția Fed a pus capăt unei creșteri de peste 10% pe parcursul a trei săptămâni, după ce Arabia Saudită și Rusia au limitat oferta prin prelungirea reducerilor de producție până la sfârșitul anului.

Însă anunțul făcut de Moscova săptămâna trecută, prin care a interzis temporar exporturile de benzină și motorină către majoritatea țărilor, a avut un efect puternic asupra așteptărilor de pe piață. Un număr tot mai mare de analiști consideră că petrolul ar putea atinge 100 de dolari pe baril, pentru prima dată în ultimele 13 luni.

Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori de motorină din lume, prin urmare, anunțul a venit odată cu o creștere a prețurilor la motorină în Europa și a alimentat îngrijorările legate de oferta scăzută, în special pentru motorina de încălzire, un derivat al motorinei, în timp ce emisfera nordică se îndreaptă spre iarnă.

Motorina este deosebit de importantă pentru economia globală, jucând un rol crucial în transportul maritim și în aviație.

Ca un semn pozitiv, cererea de petrol a Chinei, a doua cea mai mare economie a lumii, a crescut săptămâna trecută cu 0,3 milioane de barili pe zi, până la 16,3 milioane, în parte datorită unei redresări treptate a cererii de combustibil pentru avioane pentru zborurile internaționale, au adăugat ei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE