Președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, rănit în tentativa de asasinare pe care au avut-o israelienii

Atacurile bine țintite ale Israelului, de săptămâna trecută, au fost la un pas să se soldeze cu asasinarea președintelui Iranului, Masoud Pazeshkian. Pe 7 iulie, el a recunoscut că Israelul a încercat să-l asasineze în timp ce se afla într-o întâlnire, dar că „au eșuat”.

Adevărul iese la iveală după o săptămână, când au apărut informații că el ar fi fost rănit. Însă deși Pazeshkian a vorbit pe 7 iulie, atacul a avut loc pe 16 iunie și a fost vorba de un atac aerian, după cum arată datele unui raport citat de agenția de știri Fars, afiliată Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran (IRGC).

Președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, rănit de atacurile Israelului

Avioane de vânătoare ar fi bombardat o clădire din vestul Iranului, unde se afla Consiliul Suprem de Securitate Națională, iar unii participanți au suferit răni ușoare. Ei au scăpat după ce s-au evacuat printr-o ieșire de urgență. Iar președintele iranian Masoud Pezeshkian a fost rănit la un picior. Clădirea în care se ținea Consiliul Suprem de Securitate, din vestul Teheranului, în zona Shahrak-e Gharb, a fost atacată în zona etajelor inferioare.

În acel raport se precizează că mai erau în clădire președintele Parlamentului iranian, Mohammad Bagher Ghalibaf, șeful sistemului judiciar, Gholam-Hossein Mohseni-Eje'i și alți înalți oficiali.

Acea lovitură dată de Israel a avut loc la patru zile după ce armata Tel Aviv-ului și-a început campania de atacuri aeriene împotriva programelor nucleare și balistice ale Iranului.

„Șase bombe sau rachete au lovit punctele de acces și de intrare ale acelei clădiri, în încercarea de a împiedica persoanele din interior să părăsească clădirea și de a împiedica pătrunderea aerului în interior", se arată în raport. Deși alimentarea cu energie electrică a clădirii a fost întreruptă, oficialii au reușit să scape printr-un fel de trapă de urgență, potrivit raportului, care susține că Pezeshkian și alții au suferit leziuni la picioare în timp ce fugeau.

Faptul că Israelul a avut informații atât de precise despre locul în care se afla președitele i-a panicat pe iranieni, care s-au întrebat dacă nu cumva exista un informator chiar în interior. Astfel, a urmat o serie de investigații și arestări.

Săptămâna trecută, generalul IRGC, Mohsen Rezaei, a declarat că Israelul a bombardat locul unde se desfășura o reuniune a Consiliului Suprem de Securitate Națională, dar că niciunul dintre membrii acestuia nu a fost rănit.

Israelul a declarat că atacul de amploare a început la 61 de zile după ce președintele american Donald Trump a stabilit un termen limită de 60 de zile pentru ca Iranul să accepte un acord nuclear. Astfel, armata IDF a precizat că atacul a fost necesar, pentru a împiedica Iranul să-și realizeze planul declarat de a distruge statul evreu. Oficialii israelieni au spus că atacul a vizat liderii militari de vârf ai Iranului, oamenii de știință în domeniul nuclear, siturile de îmbogățire a uraniului și programul de rachete balistice.

Printre liderii militari uciși cu ocazia atacurilor asupra siturilor nucleare și nu numai, s-au numărat șeful Gărzii Revoluționare Islamice, generalul Hossein Salami, șeful programului de rachete balistice al Gărzii, generalul Amir Ali Hajizadeh, sau Mohammad Bagheri, general-maior în Garda Revoluționară Iraniană și al adjunctul forțelor armate, după liderul iranian Ali Khamenei.

Liderii politici au fost „scutiți de atacuri”, iar ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a afirmat că „schimbarea regimului din Iran nu era un obiectiv”.

Pe 22 iunie, SUA s-au alăturat atacului Israelian și au lovit instalațiile nucleare iraniene cheie de la Natanz, Fordo și Isfahan. Două zile mai târziu, luptele s-au încheiat cu un armistițiu negociat de SUA. După încheierea conflictului, președintele SUA, Donald Trump, a afirmat că „a împiedicat” forțele americane și israeliene să-l ucidă pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. Însă ministrul Apărării, Israel Katz a spus că Israelul nu l-a ucis pe Khamenei deoarece nu știa unde se ascunde.

Iranul a ripostat la atacurile Israelului și a lansat peste 500 de rachete balistice și aproximativ 1.100 de drone asupra Israelului. Atacurile au ucis 28 de persoane și au rănit peste 3.000 în Israel, potrivit oficialilor din domeniul sănătății.

Iranul continuă să nege constant că ar încerca să obțină arma nucleară. Cu toate acestea, a îmbogățit uraniul la niveluri care nu au „o aplicație pașnică”, a împiedicat inspectorii internaționali să verifice instalațiile nucleare și și-a extins capacitățile în materie de rachete balistice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE