Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful Federației Spaniole de Fotbal, acuzat de hărțuire sexuală. A sărutat pe gură o jucătoare, proaspăt campioană mondială

Președintele Federației Spaniole de Fotbal, Luis Rubiales, a fost protagonistul unui moment surprinzător. Acesta a sărutat-o pe gură pe jucătoarea Jenni Hermoso, la festivitatea de premiere aferentă decernării trofeului Cupei Mondiale, pe care Spania l-a câștigat după 1-0 cu Anglia.

La scurt timp, a apărut un val de critici la adresa lui Luis Rubiales, care este acuzat de hărțuire sexuală.

Reacții dure după momentul cu Rubiales protagonist

"Să nu lăsăm de la sine înțeles că sărutul fără consimțământ este ceva care 'se întâmplă'. Este o formă de abuz sexual, pe care noi, femeile, îl suferim zilnic, care până acum este invizibil și pe care nu îl putem spune. Este treaba societății, în ansamblu. Consimțământ de la centru! Doar un da înseamnă da", a spus ministrul spaniol al Egalității Sociale, Irene Montero.

Ministrul Culturii și Sportului, Miquel Iceta, a calificat acest gest drept "inacceptabil" și i-a transmis lui Rubiales "să-și ceară scuze".

Ione Belarra, secretarul general al partidului de extremă stânga Podemos (n.r.: noi putem) a precizat: "Ce credem cu toții, dacă toată Spania a văzut asta, nu este sinonim cu ceea ce facem în privat. Violența sexuală împotriva femeilor trebuie să înceteze".

Însă acel sărut al lui Rubiales nu a fost totul. El ar fi atins unele jucătoare în zonele intime, iar în timpul sărbătoririi de după meci, președintele Federației Spaniole de Fotbal a spus că "s-ar căsători cu Hermoso".

Naționala feminină de fotbal a Spaniei, campioană mondială

Hermoso nu a părut însă deranjată de gest.

"A fost un gest reciproc complet spontan, datorită uriașei bucurii pe care o aduce câștigarea Cupei Mondiale. Eu și președintele avem o relație nemaipomenită și a fost un gest natural, de afecțiune și recunoștință", a spus Hermoso.

Acest moment vine pe fondul unei dispute de lungă durată între Federația de Fotbal din Spania și jucătoare. În septembrie 2022, 15 dintre acestea au trimis scrisori spunând că renunță la echipa națională, din cauza modului în care Federația conduce și pe fondul unei dispute cu antrenorul Jorge Vilda.

  • Finala Cupei Mondiale, Spania - Anglia, a fost cel mai urmărit meci din istoria fotbalului feminin.

Rubiales a reacționat și el, ulterior, la Radio Marca, unde a spus că a fost un "gest neimportant, de afecțiune" și a respins acuzațiile de comportament inadecvat.

Șeful fotbalului spaniol le-a promis fotbalistelor o vacanță în Ibiza, drept recompensă pentru câștigarea Cupei Mondiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE