Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Consiliului Concurenței, despre reducerea prețului la alimentele de bază: ANAF verifică adaosul și poate spune dacă OUG a fost respectată

Consiliul Concurenţei anunță că prețurile alimentelor au scăzut, în medie, cu până la 34%, după plafonarea adaosului comercial. Însă, analiza a fost efectuată doar în marile lanțuri de magazine.

Acestea reprezintă două treimi din totalul comerțului din România. Cel mai puțin s-au ieftinit lactatele și carnea. În timp ce merele roșii s-au scumpit, cu 3%.

Cele mai mari reduceri s-au înregistrat la fructe și legume, după intrarea în vigoare a Ordonanței privind plafonarea adaosului comercial. De exemplu, strugurii sunt mai ieftini cu aproximativ 33%, iar prețul cartofilor a scăzut, în medie, cu 28%.

Și pâine este mai ieftină cu aproximativ 13%. La capătul listei, cele mai mici diferențe au fost sesizate pentru carne și lactate. De exemplu, prețul pentru un litru de lapte de vacă a scăzut, în medie, cu 5%.

Ce spune Consiliul Concurenței despre ieftinirea alimentelor

”Consiliul e oglindă. Noi culegem datele astea și informăm opinia publică și Guvernul privind reducerile de preț, inclusiv ANAF-ul primește datele noastre. De exemplu pot face să facă controale acolo unde văd reduceri mai mici sau unde nu văd reduceri de prețuri.

Va fi și o presiune concurențială. Dacă prețurile scad într-o serie de magazine și un alt magazin chiar dacă are risc mai mic de a fi controlat tot va fi sub presiune să reducă prețurile pentru că rămâne fără clienți. Anumite magazine au redus prețurile din iulie, de aceea noi facem comparația cu luna iunie, ca să nu existe nici un fel de probleme.

Pot fi și evoluții favorabile, în care unele magazine au redus mai devreme prețurile, dar ne-a fost frică și de faptul că au fost și fenomene opuse, în care cineva crește prețul în iulie, ca după 1 august să se laude cât de mare e reducerea. Ca să nu avem distorsiuni de genul acesta, am zis să luăm ca referință luna iunie.

Noi în mod normal primim datele de la magazine, desigur, facem și verificările noastre prin sondaj sau prin alerte. Anul trecut au crescut prețurile alimentelor cu 20%, inflația a fost de 15%, iar la alimente la 25%.

Cresc prețurile în toată Europa și aici sunt doi factori: primul, revenirea din pandemie, iar altul și foarte important, este războiul. Din cauza Războiului din Ucraina a crescut prețul energiei, pentru că Rusia nu ne-a mai livrat gaze. Europa a trebuit să cumpere gaze mai scumpe, asta a generat scumpirea electricității și de aici o altă serie de scumpiri. Avem explicații pentru inflație.

Ce ne este nouă frică e că pe fondul acesta al unei inflații generale unii comercianți să fie mai oportuniști și undeva să supraliciteze. Noi cercetăm acolo unde sunt creșteri mai mari de preț în România, mai mari decât în țările din jur: ne uităm la lactate, unt, zahăr, ulei, asta unde am văzut creșteri mai mari în România decât la țările din jur. Au fost investigații, s-au strâns documente.”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, pentru Euronews România.

Informații strict pe produsele unde adaosul comercial a fost redus

”Aș vrea să putem să oferim informații pe produsele din acest program guvernamental. Sunt cele 14 categorii, sunt vreo 100 și ceva de produse, undeva să le evidențiem pe acestea. Cel mai devreme, în septembrie se poate întâmpla acest lucru, sfârșit de septembrie.

Guvernul ne sprijină cu absolut orice, mai puțin cu bani. O să cerem și noi bani la rectificarea bugetară.”, a adăugat acesta.

Bogdan Chirițoiu susține că modul în care se stabilesc prețurile este sub lupa ANAF-ului.

”Ordonanța spune am vrea să scadă prețurile. Concret, ca să scadă prețurile plafonăm adaosul comercial. Noi ne uităm la obiectivul acesta, să scadă prețurile. Asta monitorizăm și despre asta vă informăm. Acum, bucătăria, modul în care se stabilesc prețurile, pe alea le verifică ANAF-ul. ANAF-ul se uită la adaos. ANAF-ul se uită. Sunt două lucruri aici, noi avem experiența din primăvară a acordului privind reducerea prețului la lapte, unde am văzut că s-a întâmplat. S-a organizat sub influența Guvernului, s-au organizat și au reușit să reducă cu 20% la lapte proaspăt românesc. Asta s-a făcut fără să le zică cineva.

Și acum cred că vom vedea același lucru. Industria are un acord cu Guvernul. Sunt convins că vom vedea și vedem aceste lucruri.”, a mai spus șeful Consiliului Concurenței.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE