Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ceremoniile de Ziua Marinei au început. Klaus Iohannis și premierul Ciucă, prezenți la festivități

Update: Manifestarile oficiale de Ziua Marinei au început în Portul Militar Constanța. La eveniment participă președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, membri ai guvernului și alte oficialități.

Știrea inițială: Pregătirile pentru Ziua Marinei sunt pe final. Turiștii aflați la mare pot vedea deja navele de luptă, care sunt în larg, pregătite pentru defilare.

La ora 10, vor începe la Constanța festivitățile dedicate Zilei marinei, la care vor participa și reprezentanții autorităților statului.

Turiștii au venit special în Portul Tomis ca să vadă navele care vor defila de Ziua Marinei. La manifestări vor participa și elicoptere ale Forțelor Navale Române, dar și avioane F16. De asemenea vor și standuri cu echipamente și tehnică de luptă militară.

În portul Tomis de Ziua Marinei își va face apariția si Zeul Neptun, care va da startul jocurilor și concursurilor marinărești la care pot participa vizitatorii.

Apoi, navele militare vor defila până la Midia și înapoi. Totul se va încheia cu un concert, iar turiştii se vor putea bucura și de un spectacol de artificii lansate de pe mare.

În paralel, în Portul militar Constanța vor avea loc discursurile oficialităților, aici publicul nu are însă acces. Euronews România va transmite toate momentele cheie de la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Marinei.

Puteți urmări parada de Ziua Marinei, în linkul de mai jos.

Iohannis și premierul Ciucă, prezenți la eveniment

Preşedintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă vor participa, luni, la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române, la Constanţa.

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă vor rosti o alocuţiune la ceremonia organizată în Portul Militar.

Program Ziua Marinei

Manifestările de la Constanţa vor începe luni cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz la bordul navelor militare şi se vor desfăşura în portul militar şi în Portul Tomis. În portul militar, festivitatea, la care vor fi prezenţi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă, va începe cu serviciul religios, apoi vor urma alocuţiunile şi vizitarea navei-şcoală "Mircea", recent întoarsă dintr-un marş internaţional de instrucţie. Muzeul Naţional al Marinei Române va putea fi vizitat gratuit.

În Portul Tomis, activităţile organizate luni vor cuprinde expoziţii de tehnică militară, standuri cu ofertele educaţionale ale instituţiilor militare de învăţământ, ateliere interactive de noduri marinăreşti, face-painting şi foto-corner şi simulatoare de bătălii navale.

În prima parte a zilei de 15 august, după defilarea aviaţiei, "Zeul Neptun" îşi va face apariţia, însoţit de alaiul său, şi va da startul jocurilor şi concursurilor marinăreşti, la care vizitatorii vor fi invitaţi să participe. Formaţia de nave militare, ancorate în faţa Comandamentului Flotei, va defila până la Midia şi retur, pentru a saluta turiştii aflaţi pe litoral. Defilarea va fi încheiată de parada ambarcaţiunilor turistice.

În cea de-a doua parte a zilei, marinarii militari vor fi prezenţi în Portul Tomis până la ora 20,00, după care publicul este invitat la un mini-concert susţinut de formaţiile muzicale ale Forţelor Navale Române şi Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, care va avea loc pe faleza de la Cazino.

Cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române se va încheia cu un concert susţinut de Corul Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" şi cu retragerea cu torţe a marinarilor, urmate de un spectacol de artificii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE