Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce zile libere sunt în august 2022. Urmează o nouă minivacanță de trei zile

Publicat de: Euronews

Românii se vor bucura de un weekend prelungit în luna august. Sfânta Maria Mare, care este zi liberă legală, se sărbătorește pe 15 august, care pică într-o zi de luni.

Potrivit Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală sunt zile în care nu se lucrează. Acordarea zilelor libere se face de către angajator, iar în cazul în care angajatul nu își poate lua ziua liberă, atunci i se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Tot potrivit legislației, dacă zilele libere nu pot fi acordate, din motive justificate, atunci „salariaţii beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.

Ce sărbătorim pe 15 august

În calendarul creștin-ortodox, pe 15 august se comemorează Adormirea Maicii Domnului, adică ziua trecerii în neființă a Fecioarei Maria. În România, pe 15 august se sărbătorește și Ziua Marinei.

Sărbătorită pentru prima dată pe data de 15 august 1902, la bordul crucişătorului "Elisabeta", Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare. Ziua este marcată prin mai multe evenimente care se vor desfășura în orașele de pe litoralul românesc.

Ce zile libere mai rămân în 2022

În afara zilelor de sărbătoare legală din luna august, angajații români vor mai avea, până la finalul anului, patru zile libere legale. Trei dintre acestea vor pica în timpul săptămânii.

  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) - pică miercuri;
  • 1 decembrie (Ziua Naţională a României) - pică joi;
  • 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) - duminică şi luni.

De precizat este faptul că Executivul a decis ca anul acesta să fie liberă și ziua de 2 decembrie (vineri), pentru a lega Sfântul Andrei și Ziua Națională a României de weekendul 3-4 decembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE