Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea pianului care ar fi aparținut inventatorului Thomas Edison

Un pian vechi ar putea fi o comoară fără preț. Micile imperfecțiuni i-au dezvăluit actualului proprietar istoria instrumentului. Astfel, a descoperit că pianul i-ar fi aparținut marelui inventator Thomas Edison.

Pianul este marca Steinway, considerată cea mai bună din lume. Actualul proprietar l-a cumpărat anul trecut cu aproximativ 45.000 de dolari. La început, nu a băgat de seamă micile imperfecțiuni. Amicul lui, muzician și pasionat de istorie și-a dat seama că instrumentul este, de fapt, o comoară.

“S-a uitat în jos la pian și a spus: ”Acestea sunt urmele de mușcătură ale lui Edison.” Și i-am spus: ”Ce vrei să spui?”. ”Ei bine, am citit mulți, mulți ani că obișnuia să muște cutiile sale muzicale și, de asemenea, aparatura sa de înregistrare, pentru a putea auzi mai bine pianul”, a spus muzicianul Charles Frommer.

Atunci când cineva cânta, Thomas Edison se apleca deasupra clapelor și mușca pianul. Încerca astfel să simtă vibrația muzicii, când auzul a început să-l lase.

Edison a inventat primul sistem electric de iluminat, dar și fonograful, primul aparat capabil să înregistreze sunete și să le redea. A cumpărat pianul în 1890, cu 725 de dolari, și este posibil să-l fi folosit la primele înregistrări. 

Și, totuși, este acesta pianul celebrului inventator? Nu există nicio fotografie veche care să dovedească acest lucru. Există însă mărturii că Edison avea acest obicei ciudat. Cumpărătorul pianului este dealer de Steinway, vânează instrumentele vechi și le vinde mai departe. Vrea ca acesta să ajungă la un muzeu și este dispus să îl dea cu aceiași bani cu care l-a cumpărat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE