Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poluare în aerul de la Brașov. Agenția pentru Protecția Mediului a măsurat depășiri de trei ori ale limitelor normale de hidrogen sulfurat

Poluare în aerul de la Brașov. Localnicii din mai multe cartiere au făcut reclamații, încă de la începutul anului cu privire la un miros urât și înțepător și s-au plâns că nu pot nici măcar să își aerisească locuințele.

Agenția pentru Protecția Mediului a măsurat abia acum calitatea aerului și a stabilit depășiri ale limitelor normale de hidrogen sulfurat. Prefectul Brașovului a anunțat formarea unei comisii de anchetă care să descopere și amendeze poluatorul.

Allen Coliban – primar Brașov: Impactul asupra sănătății pe care îl are hidrogenul sulfurat este unul documentat în literatura de specialitate. Provoacă dureri de cap, amețeli, iritații ale tractului respirator.

După această declarație nu se întâmplă nimic. În aparatul administrativ, Garda de Mediu și Direcția de Sănătate Publică sunt mandatate, spune primarul, să ia măsuri și să-l anunțe.

Laboratorul mobil care măsoară calitatea aerului a fost amplasat în cartierul din care autoritățile au primit cele mai multe reclamații de la cetățeni. Au fost înregistrate depășiri ale valorilor pentru hidrogen sulfurat, în special noaptea și dimineața. Cea mai mare depășire a fost de trei ori față de valorile maxime normale admise de lege.

Elena Bucur – purtător de cuvânt Agenția pentru Protecția Mediului Brașov: Au fost foarte multe sesizări din partea populației din zonă, în special am urmărit hidrogenul sulfurat, deoarece sesizările aveau ca obiect disconfortul olfactiv. În perioada monitorizată, 7-14 septembrie au fost înregistrate 14 depășiri.

Allen Coliban – primar Brașov: Așteptam aceste date, și acest laborator să fie funcțional, încă din perioada 2019-2020, când l-am solicitat Ministerului Mediului. Dar există, de asemenea, un răspuns oficial al Ministerului Mediului care indică drept sursa cea mai probabilă depozitul de deșeuri.

Ce spun localnicii

”Mirosul acesta e insuportabil, de cadavru, de sulf, de ceva descompus. Este iritant, enervant, pentru că seara vrei să ieși cu copilul în parc și pute. Probabil sursa ar putea fi groapa de gunoi”.

”Copiii locuiesc în Lizieră și se plâng de câțiva ani, acum au și un bebeluș mic, nu pot să deschidă geamurile”.

Marcela Miloșan – inginer Agenția pentru Protecția Mediului Brașov: Poate să fie de la depozite de deșeuri, de la stații de epurare, în principal, dar mai pot fi și de la alte activități, precum producere de bitum.

Cătălin Văsii – prefect Brașov: Se va emite un ordin cu o comisie mixtă de control pentru a verifica eventualii generatori de hidrogen sulfurat. Această comisie își va desfășura activitatea până în 6 octombrie.

Cristina Veștemean – comisar Garda de Mediu Brașov: Nu știm, în funcție de activitățile care se desfășoară în zona respectivă, care pot să fie poluatorii, drept pentru care vom face controale în zona respectivă, la toate activitățile economice care sunt acolo.

În 2021, Brașovul a fost declarat cel mai poluat oraș din România, dar și printre cele mai poluate orașe din Europa, conform unui clasament întocmit de Agenția Europeană de Mediu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE