Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Intoxicaţia cu plumb, la fel de nocivă ca poluarea aerului. Cauza, responsabilă pentru 30% din decesele cauzate de boli cardiovasculare

Un nou studiu arată că există consecințe drastice asupra sănătății în ceea ce privește intoxicația cu plumb. Cercetările demonstreză că amploarea acestora este comparabilă cu cea a poluării aerului.

Conform acestui studiu, publicat în revista Lancet Planetary Health, poluarea cu plumb a fost, în 2019, la originea a 5,5 milioane de decese cauzate de boli cardiovasculare la nivel mondial. De asemenea, a afectat capacităţile cognitive ale copiilor cu vârsta sub cinci ani, în special în ţările în curs de dezvoltare.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, autorii, conduşi de doi economişti ai Băncii Mondiale, au evaluat nivelul de intoxicare cu plumb în populaţia a numeroase ţări (183), folosind estimări bazate pe analize de sânge.

Acestea fuseseră modelate în cadrul Global Burden of Disease, un imens program de cercetare care serveşte drept bază pentru numeroase studii.

Ce impact are intoxicația cu plumb asupra sănătății

Ei au comparat apoi aceste date cu consecinţele preconizate ale intoxicaţiei cu plumb asupra sănătăţii. Aceasta este cauza multor boli, în special la copii, în timp ce plumbul poate fi găsit în alimente, veselă, îngrăşăminte etc.

Concluzia acestor activităţi: intoxicaţia cu plumb, care ar reprezenta o problemă la fel de gravă ca şi poluarea aerului, este responsabilă pentru 30% din decesele cauzate de boli cardiovasculare, un nivel de şase ori mai mare decât estimările actuale.

O altă îndoială se referă la gradul exact în care intoxicaţia cu plumb contribuie la bolile cardiovasculare. Cu toat acestea, rezultatele impresionante ale studiului depind în mare măsură de alegerea unui factor de risc ridicat, pe baza unui studiu realizat exclusiv în Statele Unite.

"Dacă se confirmă, (aceste rezultate) vor avea un impact major asupra sănătăţii publice. Dar, în forma actuală, ele nu reprezintă decât o ipoteză interesantă", conchide Harrison.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE