Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politologul Cristian Pîrvulescu: „Vladimir Putin este într-o înfundătură”

Mobilizarea parțială decretată de Putin a provocat deja exodul unui număr mare de bărbați încorporabili care refuză să lupte în Ucraina și care au decis să fugă din țara lor. De asemenea, scurgerile de gaz identificate la cele două gazoducte Nord Stream au provocat o serie de acuzații între statele lumii. Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit la Euronews România despre ultimele acțiuni ale Rusiei în încercarea de a câștiga războiul.

Scurgeri de gaz la Nord Stream

Oficialii de la Bruxelles suspectează un eventual sabotaj sau acțiuni premeditate în misterioasele scurgeri de gaz identificate la cele două gazoducte Nord Stream, care trec pe sub Marea Baltică.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Cât de departe vor merge rușii în încercarea de a escalada conflictul?

„A fost vorba despre o acțiune de sabotaj în încercarea de a escalada conflictul în Europa și de a rupe toate legăturile care mai existau între Rusia și Europa. Nu știu dacă e o decizie a grupului de la Kremlin sau este o decizie a unor militariști, dar cert este că asta pare să fie și asta indică majoritatea surselor. Eu cred că ceea ce au încercat a fost să rupă relațiile cu Uniunea Europeană, cu Europa.”   

Cristian Pârvulescu consideră că rușii vor merge cât de departe se poate în încercarea de a escalada conflictul, de a transmite semnale de amenințare.

 „Vladimir Putin este într-o înfundătură. Nu prea are alternative, nu poate să iasă din acest război altfel decât înfrânt așa că merge înainte cu amenințarea nucleară, cu amenințarea și șantajul energetic în speranța că în final occidentali vor abandona Ucraina și vor accepta o conferință de pace în termenii Rusiei.”

Mesajul pe care Rusia vrea să îl transmită

Politologul a argumentat că Rusia transmite un mesaj clar: țara își dorește extinderea războiului cu orice preț, în speranța că Rusia va câștiga.

„Transmite un avertisment NATO SUA în legătură cu cablurile submarine, spunând „Avem capacitatea să distrugem oricând cablurile submarine de transmisie de date”. Altă ipoteză este aceea că pur și simplu încearcă cu disperare să îi sperie pe europeni, să creeze o stare de isterie la nivelul opiniei publice.”

Imediat după anunțul de mobilizare al lui Putin, numeroși ruși au părăsit țara. Cristian Pîrvulescu a explicat că aceștia pleacă deoarece știu că un război ca acesta este un război nemilos și ei nu sunt dispuși să își dea viața pentru propaganda lui Putin.

 „Noi nu știm exact câți au fost mobilizați. Știm ce ne-a spus ministrul Șoibu, că sunt 300 de mii, dar rușii cred că sunt mai mulți, de aceea încearcă să fugă din țară, de aceea sunt câteva sute de mii de bărbați ruși care au părăsit teritoriul Rusiei în ultima săptămână. O fac pentru că nu cred în cifra de 300 de mii, cred că este vorba de o mobilizare mai mare de un milion, deci Vladimir Putin este pregătit să continue războiul.”

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE