Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia cere explicații de la SUA. Moscova vrea să știe dacă America este responsabilă de avaria de la Nord Stream

Publicat de: Mirabela Vasile

”Este ridicol” ca Moscova să insinueze că Washingtonul ar putea fi responsabil pentru scurgerile de gaze din gazoductele din Marea Baltică, spune purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe.

Reacția a venit imediat ce un oficial din ministerul rus de externe i-a cerut preşedintelui Joe Biden să spună dacă Statele Unite sunt implicate în incident. Cererea amintește de o remarcă mai veche a lui Biden, care susţinea că Washingtonul ar putea închide Nord Stream 2 dacă Moscova intervine militar în Ucraina.

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, susține că președintele SUA Joe Biden este obligat să spună dacă SUA sunt implicate în accidentul de la gazoductele Nord Stream.

Într-o postare pe canalul ei de Telegram, Zaharova a publicat o înregistrare video din 7 februarie 2022 în care președintele american spunea că, în cazul în care Rusia va invada Ucraina, Nord Sream 2 nu va mai exista. Potrivit oficialului de la Moscova, președintele SUA trebuie să răspundă acum la întrebarea: și-a pus sau nu în practică amenințările.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins categoric suspiciunile că Rusia ar fi comis acte de sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream.

Peskov a mai spus că Rusia așteaptă mai multe răspunsuri de la Danemarca și Suedia care ar deține în zona exploziilor sisteme moderne de monitorizare. Totodată, Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a menționat că scurgerile de gaze din rețeaua de transport Nord Stream sunt rezultatul unui act deliberat. Oficialul european a spus că UE va intensifica protecţia infrastructurii sale energetice. Iar Comisarul UE pentru Justiție Didier Reynders, a declarat că doar ancheta va arăta care a fost cauza exploziilor.

Fisurile la gazoductele Nord Stream 1 și 2 au fost depistate de autoritățile daneze, iar seismologii din Copenhaga vorbesc despre explozii provocate. În prezent, circulația navelor a fost oprită în zona incidentului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE