Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poliția, despre cazul în care apare numele lui Bogdan Buta, fondator Untold: Anchetăm actul sexual cu un minor, nu agresiunea sexuală

După o zi de anchetă, oamenii legii au scbimbat încadrarea în cazul în care a apărut numele unuia dintre fondatorii festivalului Untold, Bogdan Buta - despre care presa locală a scris că ar fi profitat de doi minori, în anul 2021.

Inițial, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unor fapte de agresiune sexuală.

Marți, în urma cercetărilor, concluzia a fost că infracțiunea care trebuie anchetată este actul sexual cu un minor, potrivit unui comunicat de presă. Tot de aici, aflăm că au fost audiate două dintre persoanele implicate, în vârstă de 18 și 19 ani - cel mai probabil, tinerii protagoniști ai episodului relatat de presa locală din Cluj-Napoca.

Anchetatorii mai precizează că, în cazul audierilor, nu au fost formulate plângeri penale referitoare la infracțiuni contra libertății și integrității sexuale.

Cu alte cuvinte, băieții nu ar fi depus plângere la adresa lui Buta, deci nu ar exista temei pentru investigarea unei agresiuni.

Cum a răspuns fondatorul Untold, Bogdan Buta, acuzațiilor din presă

Publicația Ziardecluj a scris, luni, că doi minori, în vârstă de 15, respectiv 16 ani, în 2021, susțin că ar fi fost abuzați sexual, pe atunci, de Bogdan Buta.

Acesta din urmă a reacționat prin intermediul unui comunicat: ”Scenariul SF complotat și prezentat în material este doar rezultatul unor minți bolnave, a unor șantajiști și infractori de cea mai joasă speță. Eu nu voi coborî în această mocirlă, ci voi alege calea justiției ca singura formă de interacțiune cu acești infractori. Nu va mai exista nicio altă poziție sau interacțiune pe subiect, decât procese sau plângeri penale” a declarat fondatorul festivalului Untold.

Ce spune legea despre actul sexual cu un minor

În iulie 2023, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia orice act sexual cu un minor sub 16 ani va fi considerat viol, dacă diferența de vârstă dintre cei doi este mai mare de cinci ani.

Fapta se pedepsește cu închisoare de până la 12 ani - cu precizarea că pedeapsa se poate transforma în 15 ani dacă actul a avut loc sub constrângerea unui adult.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE