Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polei, ninsori moderate şi viscol în, până marţi dimineaţa. Ce zone vor fi afectate de fenomenele meteo

De Bobotează nu am avut proverbialul ger. S-au înregistrat printre cele mai mari temperaturi din ultimii 65 de ani. În unele zone ale ţării, au fost chiar 17-18 grade Celsius.

Vremea bună va fi înlocuită, însă, rapid de un vortex polar. Săptămâna viitoare vom avea parte de ninsori, vânt puternic iar temperatura va scădea şi cu 20 de grade.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, polei, ninsori moderate cantitativ şi viscol pentru 14 judeţe, valabilă până marţi dimineaţa.

În cursul nopţii de duminică spre luni (7/8 ianuarie) şi în prima parte a zilei de luni (8 ianuarie) în jumătatea sudică a Moldovei, în cea estică a Munteniei şi în Dobrogea vor fi mai ales ploi ce local vor depune polei, apoi vor predomina ninsorile.

Vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55-70 km/h şi vor fi perioade cu viscol şi vizibilitate redusă.

Se vor afla sub Codul galben judeţele: Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi şi Constanţa.

În intervalul 7 ianuarie, ora 18:00 - 9 ianuarie, ora 10:00, în judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi va ninge moderat cantitativ şi se va depune strat de zăpadă, local de peste 10-15 cm.

Vremea se va răci – temperaturi cu minus

Potrivit meteorologilor, la începutul săptămânii vremea se va răci semnificativ, astfel încât marţi vor fi temperaturi maxime preponderent negative, cuprinse în general între -8 şi 0 grade, iar în noaptea de marţi spre miercuri (9/10 ianuarie) va fi ger în nord, centru şi est, cu minime termice de până la -20, -18 grade.

Alina Șerban - meteorolog ANM: Această masă de aer polar va avansa treptat în jumătatea de est a teritoriului, la noapte și în prima parte a zilei de mâine, va determina depuneri de polei în sudul Moldovei, în jumătatea estică a Munteniei și în zona Dobrogei.

Apoi, se va extinde și în celelalte regiuni și va determina transformarea precipitațiilor în lapoviță și ninsoare, luni după-amiază, luni noapte.

Mai rece pare a fi în noaptea de marți spre miercuri cu ger în nord , centru și est. Foarte probabil, temperaturile vor scădea la -18, -20 de grade în vestul Transilvaniei, dar și în celelalte regiuni vom avea minime negative. Această masă de aer rece se menține până la finalul acestei săptămâni.

În zilele următoare se va raci semnificativ și în capitală. Mâine, 3- 4 grade, apoi, marți vom vorbi de temperaturi negative -2, -1 grad. Marți probabil sau miercuri să ne apropiem de pragul gerului și la periferia capitalei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE