Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce facem cu brazii naturali, după ce au trecut Sărbătorile?

Ce facem cu brazii naturali după ce au trecut sărbătorile? Din păcate, pe cei mai mulți îi vedem abandonați în fața blocurilor sau pe la colțurile străzilor. Nici în acest an nu a dispărut acest obicei. Soluția corectă ar fi să ducem brazii în zonele special amenajate pentru colectare. Există puncte de colectare în majoritatea orașelor mari din România.

Astfel de imagini sunt la ordinea zilei în luna ianuarie a fiecărui an. Din păcate, acest obicei nu este corect.

Iulia Tudor, Șef servicii clienți: În ianuarie 2022 am colectat 40 de mii de brazi și în ianuarie 2023 peste 60 de mii de brazi, așa că anul acesta ne așteptăm la un număr mai mare. Atât clienții care au achiziționat brazii naturali de Crăciun de la noi din magazin, dar și cei care au cumpărat brazii din altă parte pot veni până pe data de 31 ianuarie să ne aducă brazii. Cei care dețin un card de membru vor primi un voucher în valoare de 25 de lei.

Firmele dedicate preiau brazii uscați și îi toacă în mașini speciale. De aici, rămășițele se transformă în compost sau chiar în combustibil dacă sunt bine uscați. Sau pot deveni delicatese pentru animale, așa cum se întâmplă în Timiș.

Zeci de căprițe de pe Domeniile Murani sunt hrănite, în această perioadă, brazii de Crăciun reciclați. În cazul în care avem un brad în ghiveci, experții de mediu ne sfătuiesc să nu îl plantăm oriunde.

Radu Mela, Expert: Majoritatea acestor brazi, care sunt comercializați în ghiveci, sunt brazi exotici. Bradul românesc este o specie de umbră, cu anumite pretenții, care se pretează foarte greu la a fi crescut în ghiveci. Brazii sunt exotici, motiv pentru care sub nicio formă nu îi vom planta în zone sălbatice. Nu vom face niciun bine, vom face un foarte mare rău. Dacă tot vrem să îi plantăm, îi plantăm în propria grădină. Poate apărea chiar o problemă de polenizare, de amestec, au fost situații în care speciile exotice au reușit să înlocuiască speciile autohtone.

În alte țări, precum Berlin, brazii de Crăciun iau direct calea parcurilor cu animale. S-au transformat într-un meniu delicios pentru elefanți sau zimbri. Chiar și renii s-au distrat copios, adulmecând acele brazilor. 

Grădina zoologică acceptă doar brazii adunați de autorități care au rămas nevânduți de comercianți și au coroana încă verde. Nu primesc pomi care au fost împodobiți de sărbători, deoarece aceștia ar putea conține resturi de decorațiuni. Brazii nu au o valoare nutrițională prea mare și nu suplinesc hrana de zi cu zi. Dar chiar și așa, le aduc bucurie animalelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE