Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Unele animale primite cadou de sărbători sunt abandonate la veterinar. Altele ajung în adăposturi

Animalele nu sunt întotdeauna cadouri sau surprize potrivite. După sărbători, mulți câini și pisici ajung în adăposturi. Asta pentru că, după ce le-au primit în dar, noii stăpâni își dau seama că nu pot avea grijă de ele sau, pur și simplu, nu le doresc.

Animalele nu sunt cadouri de sărbători

Raymond este un pui de Golden Retriever. Avea două luni și jumătate când, de Crăciun, a fost oferit cadou unei doamne. Doar că nu a fost cea mai bună alegere pentru ea. Noua stăpână nu l-a dorit, așa că l-a dus la un cabinet veterinar și l-a lăsat acolo. A început astfel o nouă căutare pentru familia perfectă, iar Raymond a avut noroc să ajungă acum la oameni care chiar își doreau un cățel.

Mirela Luciana Marin, stăpâna lui Raymond: "Știm doar că a fost oferit cadou unei doamne, iar doamna nu l-a acceptat, probabil nu le placea ideea de a ține un cățeluș în casă. Un animal il iei atunci cand iti doresti, cand esti pregătit și psihic, pentru că, atunci când sunt mici, sunt destul de greu de stăpânit, și financiar, pentru că au nevoie de foarte multă atenție, dar și medical, și de hrană bună."

Medicii veterinari au același sfat. Ei recomandă să ne gândim bine înainte să adoptăm sau să cumpărăm un animal de companie. Lunile de acomodare, vizitele la cabinetul veterinar, întreținerea, toate acestea înseamnă bani, timp și, mai ales, multă răbdare.

Protecția Animalelor spune că nu are unde să ducă animalele abandonate

Alexandru Buzdea, medic veterinar: "Trebuie să aibă un spațiu adecvat pentru el. Trebuie să avem grijă să ne pregătim un pic casa înainte de a aduce un animăluț. Zăpăcitul ăsta mi-a ros deja cablurile de la două boxe și un încărcător de la laptop. Și mai mult decât atât, trebuie să ne gândim bine înainte dacă, din punct de vedere al timpului, ne permitem să alocăm din viața noastră măcar o oră pe zi pentru suflețelul ăsta. Și apoi vine și partea cu bugetul, pentru că, în funcție de animăluțul pe care ni-l înțelegem vom avea un cost lunar de întreținere a acestui animăluț, fie care sau nu are probleme și în cazul în care nu are probleme. Și în cazul în care nu are probleme ne gândim la mâncare, ne gândim la profilaxie, deparazitările sau vacccinările."

Autoritățile responsabile de protecția animalelor avertizează că acestea nu sunt un cadou potrivit dacă decizia nu este luată împreună cu viitorul stăpân. După sărbători, numărul animalelor aduse în adăposturi sau lăsate la ușa cabinetelor veterinare a crescut alarmant.

Hilde Tudora, șeful Biroului pentru Protecția Animalelor - Ilfov: "Mă întreba cineva de ce abandonul este la cote alarmante in România. Pentru că noi nu suntem suficient de informați și suficient de educați, astfel încât să ne dăm seama că animalele nu sunt cadouri. Întâlnim foarte des noi cazuri la Protecția Animalelor, ne sună foarte mulți oameni că au cumpărat diverși câini, din diverse rase, pentru copiii lor, dar nu mai pot să mai aibă grijă și atunci să venim noi să-i luăm. Să-i luăm și să-i ducem unde? Asta nu înțeleg oamenii. Nu există un astfel de serviciu, te-ai plictisit de câinele tău, vin eu, ți-l iau și totul e bine. Nu există așa ceva și nici nu trebuie să existe, pentru că animalul este o responsabilitate pe viață."

Campaniile de conștientizare și educația în școli sunt doar câteva dintre soluțiile propuse de specialiști pentru responsabilizarea celor care au animale de companie. În alte țări, există și altfel de abordări. În Germania și SUA, de pildă, multe adăposturi interzic adopțiile în perioada sărbătorilor, pentru a scuti animalele de trauma de a fi abandonate după ce au fost oferite cadou.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE