Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Animalele de companie ajută la prevenirea demenței în rândul persoanelor în vârstă

Un studiu recent arată că îngrijirea unui animal de companie - în special în cazul persoanelor singure și al celor în vârstă - ar putea contribui la încetinirea ratei de declin cognitiv.

Cunoaștem cu toții zicala "câinii sunt pentru toată viața, nu doar de Crăciun". Această frază este deosebit de pertinentă în acest an, deoarece noile cercetări au arătat că deținerea de câini și de alte animale de companie poate ajuta la menținerea minții active la vârste mai înaintate.

Câinii sunt bine cunoscuți pentru capacitatea lor de a îmbunătăți nivelul activității oamenilor, dar, acum, un studiu britanic a descoperit că animalele de companie pot reduce declinul memoriei pe parcursul unui deceniu decât cei care nu au animale.

Oamenii de știință din spatele cercetării spun că aceasta sugerează că deținerea unui animal de companie este, prin urmare, o alternativă bună pentru persoanele care nu au interacțiuni frecvente cu alte persoane.

Aceasta include persoanele care au pierdut un soț sau alți membri ai familiei. Autorii raportului au folosit date de la 7.945 de adulți de 50 de ani sau mai în vârstă care trăiesc în Marea Britanie.

Pe parcursul a nouă ani, ei au comparat ratele de declin al abilităților cognitive între proprietarii de animale de companie și cei care nu dețin animale de companie.

În ce au constat testele

În fiecare an, participanților li s-a cerut să efectueze mai multe teste diferite. Acestea includeau numirea cât mai multor animale într-un minut și recitarea a 10 cuvinte fără legătură între ele imediat după ce au fost date și din nou după o întârziere.

Testele au măsurat memoria verbală și fluența - ambele abilități bine cunoscute, vitale pentru îndeplinirea sarcinilor zilnice și pentru a rămâne independent până la o vârstă înaintată.

Studiul a arătat că persoanele care trăiesc singure au înregistrat cel mai semnificativ declin mental - dar acest lucru a fost compensat în mare măsură dacă o singură persoană avea grijă de un animal de companie.

Dr. Yanzhi Li, autorul principal al cercetării, a explicat că singurătatea este un factor de risc cunoscut pentru demență, iar animalele de companie pot contribui la rezolvarea problemei izolării sociale și a declinului cognitiv.

Rezultatele cercetării nu au specificat tipul de animale de companie deținute de participanți, dar sugerează că animalele domestice sunt utile în afara faptului că îi mențin pe oamenii lor în formă fizică.

Descoperirile vin la doar câteva zile după publicarea unui studiu separat al Universității din Exeter și al Universității din Maastricht, care a constatat că izolarea socială este unul dintre mai mulți factori de risc pentru demența cu debut precoce.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE