Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANM: Val de aer polar peste România. Temperaturile scad drastic și se anunță și ninsori

Un val de aer polar cuprinde România de săptămâna viitoare. Temperaturile scad drastic și se anunță și ninsori. Până atunci, vom petrece Boboteaza cu vreme de primăvară.

Oana Păduraru, meteorolog ANM: ”Deocamdată, temperaturile se mențin foarte ridicate astăzi, maxime între 6 și 15 grade Celsius în noaptea care urmează temperaturi minime între -3 și 8 grade, având în vedere că în această perioadă temperaturile maxime ar trebui să fie cuprinse, în general între -3 și 4 grade Celsius, iar minimele termice între -12, -10 grade Celsius în depresiuni și cel mult 0° în zona litoralului. Abaterea față de aceste norme este una foarte mare, însă situația se va schimba la finalul acestei săptămâni. Mă refer pe parcursul zilei de duminică, când masă de aer foarte rece dinspre latitudini nordice va pătrunde și în zona țării noastre. Însă suntem la periferia acestei mase de aer foarte rece. Temperaturile care vor ajunge la noi în țară, totuși, nu vor fi atât de scăzute cât sunt cele din partea de nord-nord-est a continentului. Ne așteptăm ca duminică, în nordul Moldovei, temperaturile să coboare destul de mult, să fie maxime de 0 grade treptat, masa de aer rece va pătrunde și în partea centrală a țării. Aici valorile termice vor fi scăzute, în special noaptea, iar pe parcursul nopții de duminică spre luni vom avea temperaturi în scădere și în regiunile sudice și sud-estice, unde încă duminică, pe timpul zilei, se vor înregistra maxime destul de mari, spre 14-16 grade Celsius, la începutul săptămânii viitoare, masa de aer rece se va instala în toate zonele țării noastre.” 

Vremea se schimbă radical 

Începând de duminică, se va resimți o răcire semnificativă a vremii, în special în regiunile nordice și centrale. Vor exista temperaturi negative, iar în unele zone, se vor înregistra minime de până la -15 grade Celsius, cu posibilitatea de precipitații sub formă de ploaie în partea vestică și precipitații mixte sau ninsoare la munte.

Oana Păduraru, meteorolog ANM: ”Vorbim de temperaturi maxime cuprinse în general între -5 și 5 grade, iar minimele termice din noaptea de luni spre marți, care din datele pe care le avem până în momentul de față se pare că va fi și cea mai rece noapte din acest interval, vor coborî spre -15 grade Celsius în partea de nord a Moldovei, dar și în depresiunile din estul Transilvaniei, mai ales pentru că aici contăm și pe strat de zăpadă, strat de zăpadă ce se va depune în după-amiaza zilei de duminică, pe parcursul zilei de luni. În ceea ce privește evoluția din punct de vedere a precipitațiilor până la începutul săptămânii viitoare. Deocamdată, având în vedere că temperaturile sunt ridicate în partea de vest a țării, în această după-amiază, mai ales la noapte și pe parcursul zilei de mâine vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie. Doar la munte ne așteptăm mai ales pe creste să fie precipitații mixte.

Și în ceea ce privește restul zonelor partea de est și de sud-est, aici contăm pe mai multă ceață în cursul nopților următoare. Pe măsură ce ne apropiem de mijlocul săptămânii viitoare, valorile termice nocturne vor fi negative în toate zonele țării, iar pe parcursul zilelor doar ușor pozitive. În regiunile din sudul teritoriului.” 

Cod galben de vânt puternic în localităţi din şase judeţe, până vineri după-amiaza

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis noi atenţionări nowcasting Cod galben de vânt puternic, valabile până vineri după-amiaza în localităţi din şase judeţe, potrivit Agerpres.

Potrivit meteorologilor, până la ora 16:00, în mai multe localităţi situate în zona de munte a judeţelor Covasna, Harghita, Bacău, Suceava, Neamţ şi Vrancea se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăşi la rafală 70- 90 km/h.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE