Interimatul instaurat la Palatul Victoria de două zile riscă să arunce în aer zecile de miliarde de euro pe care România trebuie să le primească prin programul de coeziune și PNRR. Campania și proximitatea alegerilor, dar și negocierile pentru crearea majorității și a unui nou Guvern după 18 mai, înseamnă cel puțin o lună pierdută pentru realizarea reformei fiscale, cel mai important jalon din PNRR cu care trebuie sa venim până la începutul lunii iulie.
O simplă consultare a premierului interimar Cătălin Predoiu cu miniștrii din subordinea sa la Palatul Victoria a dezvăluit o altă latură mult mai periculoasă a instaurării acestui interimat. Ca urmare a demisiei premierului social-democrat Marcel Ciolacu, interimatul durează 45 de zile, perioadă în care nu poate fi inițiat niciun proiect de lege, nu poate fi emisă nicio ordonanță de urgență sau ordonanță simplă. De asemenea, nu se poate veni nici cu progrese de reformă, în ceea ce privește îndeplinirea jaloanelor pentru Planul național de redresare și reziliență.
Planul de reformă fiscală ar trebui să fie gata și depus pe masa oficialilor Comisiei Europene la începutul lunii iunie, atunci când ar trebui să fie gata și evaluarea oficialilor Comisiei cu privire la progresele înregistrate de țara noastră în cazul acestui program.
România are o serie de întârzieri care au dus deja la blocarea unor fonduri.
Sursele Euronews susțin că în condițiile în care acest interimat va dura 45 de zile, inclusiv după momentul 18 mai, când vom avea un nou președinte, va fi prelungit de negocierile ce sunt necesare pentru crearea unei noi majorități guvernamentale și instaurarea unui nou Guvern. Asta înseamnă cel puțin o lună pierdută pentru a veni cu acest pachet de reformă fiscală, unul dintre cele mai importante jaloane pentru depunerea cererii de plată numărul 4.
Dacă la începutul luni iunie, cel târziu, iulie, Comisia Europeană constată că nu am îndeplinit acest jalon, atunci poate să declanșeze printr-o procedură și un document către Consiliul European procedura de suspendare atât a fondurilor pe planul de coeziune.
Asta înseamnă 44 de miliarde de euro pe care țara noastră poate să-i piardă, dar și totodată să suspende banii pe PNRR care trebuie accesați de țara noastră prin depunere acestei noi cereri de plată. Vorbim de aproape 20 de miliarde de euro, pentru că s-ar bloca și alte eventuale cereri de plată ce trebuie depuse până anul viitor de către țara noastră.
Ministrul interimar al Investițiilor și Proiectelor europene, Marcel Boloș, ar fi trebuit să fie miercuri la Bruxelles pentru a negocia cu reprezentanții Comisiei Europene eventualele alte date pentru depunerea acestei cereri de plată, dar și pentru a schimba conținutul unor jaloane sau să putem să trecem unele proiecte deja finanțate, dar care nu sunt mature, pentru a fi schimbate cu alte proiecte, inclusiv naționale pentru a nu pierde acești bani europeni deja alocați.
Acest lucru nu a fost posibil pentru că, de când s-a instalat Guvernul interimar, Cătălin Predoiu nu a avut o ședință de Guvern. Abia joi va avea loc o primă ședință de Guvern, unde va fi adoptat memorandumul care îi va da mână liberă lui Marcel Boloș să negocieze cu reprezentanții Comisiei Europene la Bruxelles referitor la PNRR.
E o săptămână pierdută pentru negocierea acestui proces, dar în același timp nu vom avea timpul necesar pentru a veni și cu pachetul de reformă fiscală, un pachet care în această perioadă de calendar electoral a fost evitat de autoritățile de la Palatul Victoria, pentru a fi pus în transparență decizională.
Marcel Boloș, despre renegocierea PNRR: Trebuie să finalizăm aceste demersuri foarte importante
Marcel Boloș, ministrul interimar al Investițiilor și Proiectelor europene: „I-am spus domnului prim-ministru interimar că este esențială continuarea procesului de renegociere cu Comisia Europeană întrucât tehnic, până la sfârșitul lunii mai, trebuie să finalizăm aceste demersuri foarte importante pentru țara noastră, astfel încât dacă închidem tehnic procesul de renegociere, până la sfârșitul lunii iulie să avem decizia de aprobare a PNRR modificat.”
(Reporter: Starea de interimat în care se află actualul Executiv încurcă acest proces de negociere sau implementarea, de exemplu, a programelor pe PNRR pentru care s-a alocat finanțare?)
Marcel Boloș, ministrul interimar al Investițiilor și Proiectelor europene: „Nu poate adopta proiecte de legi și nu poate adopta proiecte de ordonanță de urgență, dar mandatul de care are nevoie pentru renegociere se aprobă pe bază de memorandum pe care-l vom prezenta în Guvern, mâine, astfel încât Guvernul interimar să continue mandatarea MIPE pentru a putea face demersurile legale în vederea renegocierii PNRR-ului. Cred că din acest punct de vedere, formalitățile necesar pentru renegociere le vom avea închise.”
Câți bani ar putea pierde România dacă nu renegociază PNRR
Marcel Boloș, ministrul interimar al Investițiilor și Proiectelor europene: „Pentru ceea ce înseamnă implementarea programelor de finanțare, aici lucrurile merg înainte. Este pentru România foarte important să închidem renegocierea pentru că dacă continuăm cu PNRR nemodificat avem un risc de penalizare pe care l-am mai menționat în ceea ce privește implementarea investițiilor de 13,7 miliarde de euro.”