După ce candidatul coaliției PSD-PNL, Crin Antonescu, nu a prins turul 2 al alegerilor prezidențiale, Marcel Ciolacu și-a dat demisia din funcția de prim-ministru al României și i-a trimis documentul președintelui interimar, Ilie Bolojan. Urmează numirea unui premier interimar, iar Ilie Bolojan a anunțat că o va face marți, 6 mai.
Procedurile din această situație sunt prevăzute în Constituție și în Ordonanța de Urgență 57 privind Codul Administrativ.
Atribuțiile prim-ministrului interimar
Astfel, numirea unui premier interimar este prevăzută de Constituţia României şi de Ordonanţa de urgenţă nr. 57, din 3 iulie 2019 privind Codul Administrativ. De precizat că președintele României are la dispoziție, conform Codului Administrativ, un termen de 15 zile pentru a lua act de demisie, din acel moment. Iar a lua act înseamnă emiterea unui decret prezidențial. Tot prin decret prezidențial va fi desemnat prim-ministrul interimar.
Articolul 107, aliniatul 4, din Constituție, precizează că prevederile referitoare la prim-ministru se aplică şi celorlalţi membri ai guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile. În acest timp, trebuie să fie format un guvern. Iar pentru desemnarea noului guvern, președintele are obligația să se consulte cu partidele din Parlament, în general cu cele care au majoritatea.
Un prim-ministru interimar poate să emită doar „acte cu caracter individual sau normativ necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi."
Totodată, în timpul interimatului, guvernul nu poate emite ordonanțe simple sau ordonanțe de urgență și nici nu poate iniția proiecte de lege, conform Codului Administrativ.
- Marcel Ciolacu era prim-ministru din 15 iunie 2023.