Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PNL nu este de acord cu creșterea de taxe. Deputatul Gabriel Avrămescu: ”Nu este o decizie politică”

Deputatul PNL, Gabriel Avrămescu, a declarat, joi, în direct la Euronews România, că ”nu este o decizie politică” prin care liberalii să susțină creșteri de taxe, prin implementarea măsurilor fiscale de către Guvernul Ciolacu. Parlamentarul a precizat că ”cel mai mare deficit și cea mai mare problemă în colectare pleacă din zona marilor contribuabili”. La rândul său, Valentina Saygo, expert contabil și fost secretar de stat, a amintit că, potrivit Eurostat, România are un grad de colectare al taxelor și impozitelor de 27,9%.

Invitat la emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, parlamentarul liberal Gabriel Avrămescu a afirmat că PNL nu a luat o decizie politică pentru a susține măsurile fiscale pe care Guvernul vrea să le aplice.

”Nu există în momentul de față nicio susținere în interiorul partidului. Nu există o decizie politică în sensul acesta de a susține măsurile care sunt prezentate.

Din punctul nostru de vedere, există două paliere pentru reducerea deficitului bugetar; primul argument se referă la reducerea cheltuielilor bugetare. (...) Al doilea aspecte este legat de creșterea colectării veniturilor statului. Marea problemă pleacă din zona de colectare”, a afirmat deputatul PNL.

”Estimarea eronată”, cauza pentru care nu s-au colectat bani la buget

Am avut o estimare eronată în decembrie (2022, n.red), atunci când a fost elaborat bugetul și au fost semnale de alarmă trase de către Consiliul Fiscal care avertiza că avem o suprasarcină de colectare pe ANAF de câteva zeci de miliarde, ceea ce era destul de greu de îndeplinit la momentul respectiv.

Dacă vorbim despre creșterea veniturilor statului, trebuie să mergem în zona de structuri ale ANAF. Cea care e vizată este direcția generală de administrare a marilor contribuabili.

Cel mai mare deficit și cea mai mare problemă în colectare pleacă din zona marilor contribuabili.

Dacă ne ducem pe zona aceasta de taxare, așa cum a fost ea prezentată, noi n-am susținut o astfel de creștere de taxe și cel puțin în zona de antreprenoriat (...)

Nu este o decizie politică, în sensul susținerii unor astfel de creșteri de taxe”, a mai precizat Gabriel Avrămescu

Valentina Saygo, expert contabil: ”Nu cred în măsurile de austeritate care au fost propuse”

De asemenea, Valentina Saygo, expert contabil și fost secretar de stat în Ministerul Economiei în Guvernul PNL-USR, a amintit că România nu reușește că colecteze nici 30% din taxele și impozitele.

”Nu cred în măsurile de austeritate care au fost propuse. În general, un manager când are o problemă de buget își ajustează cheltuielile și își recuperează creanțele pe care le are de recuperat. Abia în al treilea rând umblă la venituri să crească veniturile.

Recuperarea arieratelor. Gradul de colectare al taxelor și impozitelor, este 27,9%, conform Eurostat”, a explicat Valentina Saygo, la Euronews România.

Andrian Stanciu, consultant de afaceri: Statul nu se duce nici printre cei care își aprind țigările cu hârtii de 50 de euro, marii evazioniști.”

La rândul său, consultantul de afaceri Adrian Stanciu a afirmat că există o ”frustrare adâncă” în rândul mediului de afaceri, deoarece ”există un număr relativ limitat de organizații, de antreprenori care susțin bugetul și ori de câte ori este o problemă, bugetul se întoarce din nou asupra lor”.

”(Statul, n.red) nu se duce nici printre cei care își aprind țigările cu hârtii de 50 de euro, marii evazioniști. Nu se duce nimeni după ei. (...)

În procedură de deficit suntem de prin anul 2019 și ne trezim patru ani mai târziu că e o urgență.

Urgența produce grabă și graba produce amatorism. Toate acestea se sparg în capul tot acelorași oameni.

Frustrarea noastră nu e că plătim taxe, ci că e mult amatorism. Și tot timpul se îndreaptă asupra acelora care plătesc mereu.Banii noștri care ajung în sistem nu se întorc și la noi. Vedem o foarte mare risipă în administrarea fondurilor publice”, a mai afirmat Adrian Stanciu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE