Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Planurile lui Vladimir Putin după discursul în fața națiunii ruse. Generalul Virgil Bălăceanu: Etapa următoare va însemna cucerirea Donbasului

Vladimir Putin a ținut astăzi un discurs în fața națiunii, în care a realizat o evaluare a războiului din Ucraina, la un an de la declanșarea acestuia. La începutul discursului său, liderul de la Kremlin vorbea despre el însuși la persoana a III-a. În ceea ce privește Ucraina, Vladimir Putin spunea că această țară a devenit „un simbol al minciunilor totale”.

Generalul Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, a vorbit la Euronews România despre discursul lui Vladimir Putin. În viziunea acestuia, liderul de la Kremlin este preocupat în această fază a războiului de cucerirea regiunii Donbas și menținerea controlului asupra acestei părți a Ucrainei.

„Este un discurs anti-SUA, anti-Occidental, are și note legate de aspecte religioase și are din nou nota legată de așa-zisa intenție a Occidentului de a distruge Federația Rusă. Menționează totodată operațiunea militară specială, deci nu se consemnează războiul. Există totodată un element de care trebuie să ținem seama – și mi se pare că este punctul de greutate al discursului – respectiv, apărarea Donbasului.

Deci nu se referă la Ucraina, nu se referă la cucerirea Ucrainei, se referă la faptul că regimul de la Kiev ar fi unul nazist. Dar nu spune că Ucraina va fi cucerită. Are o singură trimitere, aceea a apărării Donbasului. Asta ne spune că etapa următoare va însemna cucerirea Donbasului, ce a mai rămas din oblasturile Donețk și Lugansk și apoi apărarea regiunii. Asta ne spune că în continuare, efortul de război al Rusiei va rămâne pe sud-estul Ucrainei. Sigur că se are în vedere totodată și partea de nord a peninsulei Crimeea, adică Herson. Ei vor să înlăture această gâtuire în ceea ce privește aprovizionarea peninsulei Crimeea”, a spus Virgil Bălăceanu.

Totodată, Virgil Bălăceanu a mai spus că ne putem aștepta la o intensificare a ofensivei ruse în această perioadă: „Ofensiva este deja declanșată. Putem asista la o intensificare a acesteia, la folosirea masivă a artileriei peste ceea ce înseamnă consumul de 20.000 de proiectile și obuze pe zi. Putem asista la folosirea masivă a aviației, mai ales aviația de lovire pentru că ei vor încerca să valorifice această fereastră de oportunitate între momentul ofensivei și pregătirea apărării, dar mai ales a contraofensivei ucrainene”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE