Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Planuri de economii, doar pe hârtie. Guvernul nu a aprobat o limită de cheltuieli pentru fiecare minister în parte

Reducerile de cheltuieli stabilite de guvern în urmă cu două luni prin așa-numita ordonanță a austerității nu produc efectele scontate. Datele oficiale publicate de Ministerul de Finanțe arată că și în iunie, statul a continuat să aloce la fel de mulți bani pentru bunuri și servicii. Mai mult, spun pentru Euronews surse guvernamentale, nu există o centralizare a modului în care miniștrii au aplicat prevederile ordonanței care țintește economii bugetare de peste cinci miliarde de lei.

Cheltuielile depășesc cu mult încasările

În condițiile în care coaliția vorbește acum despre necesitatea unor măsuri fiscale care să reducă deficitul bugetar, am verificat dacă Guvernul respectă ce și-a asumat acum două luni prin așa-numita ordonanță a austerității, în vigoare de la jumătatea lunii mai. Atunci guvernul Ciucă punea în mișcare un mecanism prin care stabilea cât poate cheltui lunar fiecare minister în parte. Ministerul Finanțelor ar fi trebuit să vină, la final de lună, cu un plan de cheltuieli pentru fiecare minister, care trebuia apoi aprobat prin memorandum într-o ședință de guvern. Acest lucru nu s-a întâmplat la final de iunie și, potrivit unor surse guvernamentale, nu se va întâmpla nici luna aceasta.

Aceeași ordonanță a austerității menționa că fiecare minister trebuie să taie cu 10% cheltuielile cu bunurile și serviciile. Nu s-au făcut economii la nivelul bugetului, ba din contră. Potrivit execuției bugetare publicate de Ministerul de Finanțe, statul a menținut ritmul cheltuielilor cu bunurile și serviciile: aproximativ 30 de miliarde de lei în primele cinci luni și 36 de miliarde de lei în primele șase luni. Facem diferența și vedem  că și în iunie, ritmul cheltuielilor a rămas neschimbat: în jur de șase miliarde de lei, ca și în lunile anterioare.

Surse guvernamentale au explicat pentru Euronews că nici premierul și nici ministrul Finanțelor nu au cerut o evaluare a cheltuielilor după intrarea în vigoare a ordonanței austerității. Se întâmplă în condițiile în care coaliția discută din nou despre reducerea cheltuielilor cu 10% la nivelul instituțiilor publice.

În nota de fundamentare a ordonanței austerității se menționa că e necesar ca Guvernul să facă economii, obligat fiind să mențină deficitul bugetar în jurul valorii de 4,4% din PIB în 2023. Guvernanții au recunoscut că anul acesta cheltuielile depășesc cu mult încasările și că nu se vor putea încadra în această țintă, motiv pentru care discută despre un nou pachet de măsuri fiscale care introduce majorări de taxe și impozite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE