Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Piele de măgar vândută ilegal pe rețelele de socializare

Un număr mare de piei de măgar sunt vândute ilegal pe site-urile de socializare.

Comercianții comercializează pieile de animale pe Facebook, Instagram, YouTube și alte „piețe” online. Adesea încalcă legile naționale pentru a face acest lucru, potrivit Donkey Sanctuary, o organizație de caritate.

Pieile măgarilor, folosiți pentru un remediu chinezesc

Organizația estimează că aproximativ 4,8 milioane de măgari sunt traficați și uciși pe an pentru pielea lor. Multe sunt folosite pentru a produce ejiao, un remediu tradițional chinezesc.

„Nu există nicio îndoială că comerțul global cu ejiao are un impact devastator asupra bunăstării măgarilor din întreaga lume, care suferă în orice moment, de la sursă până la sacrificare”, spune Marianne Steele, director executiv interimar al Donkey Sanctuary.

Mai multe țări din Africa, în care populația de măgari este în pericol din cauza cererii de ejiao, au introdus restricții de comerț. Însă vânzările ilegale încă au loc.

Pe lângă piei, se vând și produse fabricate din specii protejate sau droguri

Cercetătorii de la Școala de Afaceri Saïd și Unitatea de Cercetare pentru Conservarea Faunei Sălbatice (WildCRU) de la Universitatea Oxford au descoperit că cei care vindeau piei făceau, de asemenea, publicitate pentru produse fabricate din specii pe cale de dispariție.

„Am descoperit că aproape 20% dintre comercianții de piele de măgar care operează online vând, de asemenea, o anumită formă de produse ale vieții sălbatice, inclusiv specii care preocupă conservarea, cum ar fi fildeșul de elefant, solzi de pangolin și părți de pisică mare”, spune Dr. Ewan Macdonald, coautor al lucrării, publicat în revista Conservation Science and Practice.

El a spus că acest lucru contează, deoarece clienții care cumpără piei de măgar pot întâlni cu ușurință alte produse de vânzare, contribuind astfel la „criza din ce în ce mai agravată a biodiversității”.

În unele țări exportul pieilor de măgar este legal

„Comerțul nesustenabil și subreglementat cu animale sălbatice este un factor major al declinului faunei sălbatice, având un impact asupra a 20% dintre speciile de vertebrate”, adaugă Macdonald.

Și părțile faunei sălbatice nu sunt singurele articole nefaste vândute de acești vânzători online. Unii dintre cei 382 de vânzători de piele de măgar găsiți pe site-urile de comerț electronic ofereau și droguri, pașapoarte false și chiar părți ale corpului uman.

Noul raport al Donkey Sanctuary descrie comerțul cu piele de măgar drept un „cal troian” pentru traficul de animale sălbatice. În unele țări în care exportul de piei de măgar este încă legal - cum ar fi cele 20 care au în prezent acorduri de comercializare a pieilor cu China - acestea au fost găsite împachetate cu alte materiale ilegale ale faunei sălbatice sau droguri de clasa A.

Reclamă pe rețelele de socializare

Nu este prima dată când giganții rețelelor sociale sunt criticați pentru că nu au abordat vânzările ilegale de animale sălbatice pe platformele lor. Rețeaua de activiști online Avaaz a atras recent atenția asupra reclamei a sute de pui de ghepard pe Facebook.

Meta, compania-mamă a Facebook, spune că comerțul cu animale sălbatice pe cale de dispariție sau părți ale acestora este interzis pe platformele sale. Încă nu a răspuns public la ultimele afirmații făcute în raportul Donkey Sanctuary.

„Prin reducerea vânzării de piei de măgar pe platformele lor, comerțul electronic și site-urile de socializare nu numai că vor preveni o cruzime considerabilă față de măgari, dar vor ajuta și la eliminarea celorlalte activități criminale care au loc alături de aceasta și vor sprijini mii de familii care se bazează pe măgarii lor să supraviețuiască”, spune Steele.

Raportul conține, de asemenea, recomandări pentru guvernele naționale, agenții de transport maritim globali și industria ejiao în sine. Acestea includ un apel de a renunța cu totul la utilizarea pielii, trecând la „surse mai durabile de materii prime”, cum ar fi cele create din celule animale crescute în laborator.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE