Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Picasso bate recordul licitațiilor de artă din 2023. Tabloul „Femme à la montre” s-a vândut cu 130 de milioane de euro

Femme à la montre a fost adjudecat cu 130 de milioane de euro la o licitație din New York și este al doilea cel mai scump tablou semnat Picasso vândut vreodată, scrie Euronews.

Dar cine e femeia cu ceas?

Dacă toți artiștii au muze, atunci și Picasso a avut una, cel puțin.

Este anul 1932 și artistul spaniol trasează pe o pânză ultima pensulă cu ulei.

Rezultatul - un portret de mari dimensiuni, în care apare iubita lui secretă din acea perioadă, Marie-Thérèse Walter, așezată pe un jilț înalt, pe un fundal albastru, având un ceas auriu la mână.

Ceasurile de mână sunt un laitmotiv în lucrările lui Picasso, de altfel. Și nu întâmplător muza lui din Femme à la montre stă pe ceva ridicat, pentru că reprezintă locul pe care l-a avut în viața pictorului, susțin criticii care au analizat cu atenție opera.

Căsătorit cu balerina Olga Khokhlova, Pablo Picasso a pictat-o vreme îndelungată pe amanta lui franțuzoaică.

Blondă și, se spune, severă din fire, Marie-Thérèse Walter l-a întâlnit întâia oară pe Picasso pe când avea 17 ani, fiind cu 28 de ani mai tânără. Ce a urmat a fost o relație complexă, semnificativă, dar mai ales, una ascunsă de ochii lumii.

Walter i-a dăruit artistului primul său copil, în 1935, iar în 1977 s-a sinucis, la patru ani după moartea lui Picasso.

Tabloul, vândut în doar câteva minute

Pictura lui Picasso din 1932, Femme à la montre, cu elemente de suprarealism și cubism, a fost adjudecată miercuri în doar câteva minute, prin telefon, cu suma de 130 de milioane de euro, de către Sotheby's la New York. Cumpărătorul a vrut să rămână anonim.

Este, astfel, al doilea cel mai scump tablou Picasso vândut vreodată la o licitație. În 2015, pictura în ulei Les femmes d'Alger (Version „O”), datată 1955, s-a vândut cu 179,4 milioane de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE