Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Petiție: concurs național pentru posturile de medici. Sindicaliștii cer ca posturile libere să fie scoase la concurs în mod centralizat

Sindicatul medicilor, farmaciștilor și chimiștilor cere Ministerului Sănătății să publice pe site-ul instituției toate posturile vacante din sistemul sanitar și să organizeze un concurs național pentru ocuparea acestora. Pe rețelele de socializare a fost inițiată și o petiție online, semnată de peste 10 mii de persoane, în doar câteva zile. Ministerul Sănătății a anunțat în această lună că Guvernul a aprobat deblocarea a peste șapte mii de posturi. Problema este că există nicio centralizare, iar posturile sunt scoase la concurs de fiecare spital în parte, spun sindicaliștii. 

Absolvenții de Medicină care fac rezidențiatul devin liber profesioniști după cinci ani de studiu și pregătire într-un spital de stat. Practic, ajung șomeri și trebuie să înceapă să caute pe cont propriu să se angajeze. În această situație sunt mii de tineri care intră într-o cursă de maraton pentru un loc de muncă. 

Eleodor Cârstoiu, președinte Promedica: ”În acest moment, practic, medicii ar trebui să întrebe la cele 450 de spitale publice din România, să afle unde și ce fel de posturi sunt libere. Lucru care mi se pare, în secolul informaticii, să dăm telefoane, să ne deplasăm eventual personal într-un loc ca să putem afla dacă e un post scos la concurs, nu mi se pare normal.”

Printr-o adresă scrisă, conducerea sindicatului Promedica a cerut Ministerului Sănătății să publice pe site toate posturile vacante și să organizeze concurs național. 

Eleodor Cârstoiu, președinte Promedica: ”Soluția cea mai transparentă este afișarea pe site-ul Ministerului Sănătății a acestui memorandum cu toate posturile, fiindcă e un act al Guvernului României și ar trebui să fie public, nu înțelegem de ce e atât de secret, iar tinerii doctori să se înscrie la un concurs național pentru a se putea ocupa într-un mod transparent toate posturile din sistemul de sănătate.” 

Petiția lansată în mediul online a fost semnată de peste 10 mii de persoane

Dan Pavel Sbora, medic: ”Pentru fiecare specialitate în parte nu se alocă un număr mare de locuri, de posturi pe perioadă nedeterminată, raportat la numărul de absolvenți anual. Ar trebui să existe o sistematizare a acestui examen precum este examenul de rezidențiat, un examen național pentru fiecare specialitate în parte, unde cine are cea mai mare notă să se poată înscrie la postul dorit.” 

Euronews România a solicitat Ministerului Sănătății un punct de vedere în privința posibilității de publica pe site posturile vacante dar și de a organiza un concurs național pentru ocuparea lor, însă nu am primit un răspuns. Prin urmare, concursurile se vor organiza la nivelul fiecărei unități spitalicești, așa cum a anunțat ministrul Rafila pe 11 ianuarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE