Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 40 de multinaționale vor să angajeze mii de refugiați în următorii trei ani în Europa

Companiile multinaționale s-au angajat să ofere locuri de muncă și formare profesională pentru mii de refugiați în următorii trei ani. În total, 250.000 de refugiați, printre care și ucraineni, vor fi instruiți în cadrul companiilor, iar 13.680 dintre aceștia vor fi angajați direct, scrie Euronews Next.

Angajamentul ambițios, anunțat în ajunul Zilei Mondiale a Refugiaților, în cadrul summitului european de afaceri Tent European Business Summit, marchează "cel mai important set de angajamente luate vreodată de mediul de afaceri pentru a promova integrarea economică a refugiaților", a declarat Tent Partnership for Refugees, rețeaua din spatele summitului.

Angajamentul companiilor de a sprijini refugiații

Branduri importante, printre care Adidas, Accenture, Amazon, Hilton, PepsiCo și Starbucks, s-au angajat să angajeze direct peste 13.000 de refugiați și să formeze peste 86.000 de persoane.

Amazon va angaja cel puțin 5.000 de refugiați, iar companii precum Accenture, Indeed și Microsoft s-au angajat să formeze aproximativ 40.000 de persoane.

"În ceea ce privește ocuparea forței de muncă, îi ajutăm cu taxele legale, consiliere, mentorat, programe de formare, perfecționare, limbă, lingvistică, orice, tot ce putem", a declarat J Ofori Agboka, care conduce departamentul de resurse umane al Amazon pentru operațiunile mondiale.

"Suntem mândri de angajamentul pe care l-am luat astăzi, care reflectă angajamentul continuu al Amazon de a sprijini refugiații la nivel global", a mai spus Agboka.

"Scopul nostru este de a le oferi nu doar locuri de muncă semnificative, ci și locuri de muncă în care să poată continua să se dezvolte și să poată continua să adauge valoare companiei noastre", a declarat Agboka pentru Euronews Next.

Criza refugiaților

ManpowerGroup, și Randstad - unele dintre cele mai mari agenții de recrutare de personal din lume - se numără printre cele care s-au angajat, de asemenea, să pună în legătură aproximativ 152.000 de refugiați cu locuri de muncă. Angajamentele companiilor vin în contextul în care Europa se confruntă cu cea mai mare criză a refugiaților de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Milioane de oameni au fost forțați să își părăsească locuințele de când Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Imediat după invazie, Europa a oferit "o revărsare uimitoare de sprijin care s-a concentrat pe asistența umanitară imediată pentru toți ucrainenii sub formă de adăpost și hrană și sprijin medical", a declarat Gideon Maltz, directorul general al Tent Partnership for Refugees.

Dar există o a doua fază în care refugiații ucraineni din întreaga Europă "vor căuta, și adesea se vor lupta, să găsească un loc de muncă".

O luăm de la capăt

Unul dintre acești refugiați a fost Daria Sedihi-Volchenko, care s-a născut și a crescut în Kiev. Ea a părăsit Ucraina după ce Kievul a fost invadat de ruși.

"M-am trezit în sunetul bombelor. Și am fost atât de speriată. Eram îngrozită, pentru națiunea ucraineană, pentru propria mea viață", a povestit ea pentru Euronews despre experiența sa în timpul invaziei.

La început, Sedihi-Volchenko s-a ascuns în subsolul casei sale, în timp ce lucra ca manager de proiect pentru guvernul ucrainean, încercând să trimită provizii umanitare în țara sa.

"Dar viața mea în subsol era dificilă... așa că mi-am dat seama că ori mă urc în mașină și încerc să ies de acolo, ori, știți, rămân sub ocupație rusească", a spus ea.

Când a sosit în Polonia, avea o pregătire profesională solidă și vorbea mai multe limbi străine, inclusiv engleza și germana - aceste abilități au ajutat-o să obțină un loc de muncă la Amazon Web Services, a spus ea.

În acel moment, Amazon lansa Skills 4U, un nou program gratuit de dezvoltare a forței de muncă pentru a-i ajuta pe ucraineni să urmeze o carieră în cloud computing. Compania era în căutarea unui manager de proiect, iar Sedihi-Volchenko a obținut postul.

"Eram foarte nerăbdătoare", își amintește ea. "Pur și simplu mi-am pierdut toată viața și, știți, peste 15 ani de carieră și apoi a trebuit să o iau de la capăt".

Refugiații pot consolida forța de muncă

Angajamentele asumate de mărci și de agențiile de recrutare de personal de a oferi locuri de muncă și de a instrui refugiați vor "consolida forța de muncă a companiilor, vor umple lacunele de forță de muncă și vor stimula economiile europene", a declarat Maltz pentru Euronews, generând în același timp "venituri substanțiale pentru refugiații din întreaga Europă în fiecare an".

În 2022, Tent a mobilizat comunitatea de afaceri din SUA pentru a se angaja să angajeze peste 22.000 de refugiați și să formeze peste 13.000 de persoane în următorii trei ani.

"La momentul respectiv, am calculat că acest lucru ar genera venituri de aproximativ 900 de milioane de dolari pentru refugiați", spune Maltz.

Cifra exactă a impactului economic al summitului european este încă în curs de stabilire, dar Tent se așteaptă ca "în mod cumulativ, rezultatele angajamentului [european din acest an] să aducă peste două miliarde de euro în buzunarele ucrainenilor și ale altor refugiați", a declarat Maltz.

Eforturile de a reuni industria privată pentru a angaja refugiați "au fost mai dificile în Europa decât în SUA". Dar, a spus el, logica este simplă. Atunci când refugiații pot sta pe propriile picioare, "ușurăm de fapt o povară importantă asupra resurselor publice și a resurselor guvernamentale".

"Nu este vorba de discriminare în favoarea refugiaților. Este vorba doar de a recunoaște că există atât de mulți oameni calificați și pricepuți care ar putea fi trecuți cu vederea în mod neintenționat dacă ar trebui să navigheze prin procesul obișnuit de recrutare", a spus Maltz.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE