Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Persoanele condamnate pentru abuzarea minorilor ar putea fi castrate chirurgical în Louisiana

Judecătorii statul american Louisiana ar putea dispune castrarea chirurgicală a persoanelor condamnate pentru infracțiuni sexuale la adresa minorilor. Dacă proiectul legislativ va fi aprobat de guvernatorul republican Jeff Landry, Louisiana va deveni primul stat ce va aplica o astfel de pedeapsă, relatează The Associated Press.

Legislativul din Louisiana, dominat de Partidul Republican, a adoptat o inițiativă legislativă prin care judecătorii vor avea posibilitatea de a condamna la castrare chimică o persoană acuzată de infracțiuni sexuale grave, precum viol, incest și molestare a minorilor sub vârsta de 13 ani.

Statele americane e permisă pedeapsa castrării chimice

În state americane precum California, Florida and Texas există în vigoare legi privind castrarea chimică. Persoanele condamnate pot opta pentru procedura chirurgicală. În schimb, Conferința Națională a Legislativelor de Stat a precizat că nu are cunoștință de vreun stat care să permită judecătorilor să impună castrarea chirurgicală.

De peste 16 ani, judecătorilor din Louisiana li s-a permis să dispună castrarea chimică în cazul persoanelor condamnate la astfel de infracțiuni, cu toate că această pedeapsă este aplicată foarte rar. Castrarea chimică implică folosirea de medicamente ce blochează producerea de testosteron pentru a a diminua apetitul sexual. În schimb, castrarea chirurgicală este o procedură mult mai invazivă.

„Aceasta este o consecință. Reprezintă un pas în plus față de simplul fapt de a merge la închisoare și de a ieși”, a declarat senatorul republican Valarie Hodges, potrivit sursei citate.

Proiectul de lege a fost aprobat cu o majoritate covârșitoare în ambele camere dominate de Partidul Republican. Voturile împotriva inițiativei legislative au venit în principal din partea democraților. Cu toate acestea, senatoarea democrată Regina Barrow a fost inițiatoarea proiectului.

Peste 2.000 de persoane fac închisoare în Louisiana pentru abuzuri la adresa minorilor

În prezent, 2.224 persoane sunt încarcerate în statul Louisiana pentru infracțiuni sexuale la adresa minorilor, mai mici de 13 ani. În cazul în care acest proiect va deveni lege, pedeapsa ar urma să fie aplicatî doar celor care au fost condamnați pentru o infracțiune care a avut loc după 1 august.

Deși castrarea este adesea asociată cu bărbații, Regina Barrow a afirmat că legea ar putea fi aplicată și femeilor. De asemenea, ea a subliniat că pedepsa ar urma să fie impusă de la caz la caz de către judecători.

În cazul în care un inculpat ”refuză să se supună” castrării chirurgicale după ce un judecător a ordonat procedura, acesta ar putea fi acuzat de ”neîndeplinirea obligațiilor” și riscă o pedeapsă suplimentară de trei până la cinci ani de închisoare.

Legislația prevede, de asemenea, că un medic trebuie să ”determine dacă procedura poate fi aplicată infractorului” înainte ca aceasta să fie efectuată.

Actuala lege privind castrarea chimică din Louisiana este în vigoare din 2008, dar oficialii au declarat că, din 2010 până în 2019, au putut găsi doar unul sau două cazuri în care a fost folosită.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE