Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegerile europarlamentare în insulele Greciei. Localnicii spun că au sentimentul că au fost uitați uneori și că abia supraviețuiesc

Milioane de cetățeni ai Uniunii Europene se pregătesc să meargă la urne pentru alegerea unui legislativ comunitar. Printre ei, și tinerii din Grecia, țară în care aceștia pot vota de la vârsta de 17 ani. În noul Parlament European vor fi 720 de deputați.

Oamenii de pe insulele Greciei sunt o parte importantă a populației țării. În insula Milos, localnicii spun că nu multora le pasă cu adevărat de alegeri, deoarece nu își dau seama de importanța lor în viața lor de zi cu zi. Alegătorii interesați sunt dezamăgiți.

Spiros Loukakis, proprietar de local: ”Oamenilor nu le pasă cu adevărat de alegerile europene pentru că nu și-au dat seama de importanța alegerilor comunitare. Ei nu înțeleg că majoritatea deciziilor sunt luate din Uniunea Europeană și sunt aplicate tuturor statelor membre. Deci, ei nu cred că este foarte important să participe sau să se implice cu adevărat.”

Alți alegători spun că Uniunea trebuie și poate face multe lucruri pentru a-i ajuta pe insulari, o parte specială a populației care are nevoie de atenție.

Vasilis Papaikinos, bucătar și proprietar de restaurant: ”Uniunea Europeană poate face multe lucruri pentru locuitorii insulei și trebuie să le facă. Când spun trebuie să facă nu vreau să spun că este obligatoriu. Dar aici ne simțim izolați, ne simțim oarecum cetățeni de mâna a doua. În ceea ce privește, de exemplu, taxele sau transporturile și costul acestora și, de asemenea, costul produselor.” 

Pescarii se tem pentru viitorul lor

Pescarii din insulele Greciei își fac griji cu privire la cotele de pescuit, la mijloacele lor de subzistență în realitate și solicită Uniunii să ia măsuri.

Frantzeskos Mavrogiannis, pescar: ”Există o problemă cu cotele de pescuit. Dar nu iau măsuri și nu fac controale pentru a rezolva această problemă.” 

Agricultorii, pe de altă parte, solicită acțiuni și politici europene care să le permită să aibă chiar și cel mai mic profit.

Katerina Xidou, fermier: ”Pe vremuri aveam ceva profit dacă munceam din greu. Am avut și angajați și am fost buni în teorie și am avut profit. Dar acum ne reducem producția, avem și insecte care distrug culturile oriunde plantăm.” 

Speranță și disperare. Acestea sunt sentimentele pe care le simt locuitorii insulelor grecești înainte de alegerile europene. Pe de o parte, ei speră că UE îi va ajuta să își depășească în sfârșit problemele, cum ar fi costurile ridicate și dificultățile vieții pe o insulă. Pe de altă parte, însă, ei cred că Europa i-a uitat. Mulți spun că se simt cetățeni de mâna a doua.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE