Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pe măsură ce 2022 se apropie de sfârșit, iată ce speră unii eurodeputați să realizeze în 2023

2022 a fost unul dintre cele mai intense din istoria UE, în condițiile în care legislatorii s-au confruntat cu războiul din Ucraina, crizele energetice și ale costului vieții, precum și cu un scandal șocant de corupție la Bruxelles.

 Obiectivele climatice ale UE

Euronews a vorbit cu deputații europeni în timpul ultimei lor ședințe plenare din acest an, la Strasbourg, pentru a discuta despre momentele importante ale anului și despre ceea ce speră că va progresa blocul în 2023.

Pentru eurodeputatul belgian Philippe Lamberts, copreședinte al grupului Verzi, „cea mai mare luptă a fost să evităm ca Green Deal, Green Deal-ul european și Fit for 55 (să nu fie) deraiate”.

El a adăugat că o „preocupare serioasă” pentru grup este faptul că există eforturi pentru a slăbi Green Deal, care urmărește să facă UE neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până la jumătatea secolului.

Mediul este, de asemenea, în fruntea agendei pentru eurodeputatul irlandez Luke Ming Flanagan, în special Directiva privind restaurarea naturii și modul în care aceasta se referă la securitatea și suveranitatea alimentară.

Directiva a fost propusă de Comisie în iunie și are ca scop restaurarea ecosistemelor, habitatelor și speciilor din zonele terestre și maritime ale UE pentru a consolida rezistența naturii și pentru a atinge obiectivele climatice ale UE.

Parlamentul European și Consiliul trebuie acum să negocieze și să aprobe legea propusă.

Radosław Sikorski, un eurodeputat polonez din partea PPE, plasează criza energetică și apărarea ca două dintre prioritățile sale pentru 2023.

„Acum trebuie să o înfruntăm (criza energetică) atât pentru că este o chestiune de protejare a climei planetei noastre, dar și pentru că este o problemă de securitate. Nu putem fi dependenți de (președintele rus Vladimir) Putin și nu putem fi șantajați de un stat autoritar ca acesta. Așadar, voi persevera în încercarea de a convinge această Cameră și alte instituții ale UE și chiar statele membre că este timpul să ne ocupăm serios de apărarea europeană”, a explicat Radosław Sikorski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE