Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Patru din zece adolescenți nu au mers niciodată în vacanță. 10.000 de copiii defavorizați din judetul Iași merg prima dată în tabără

Patru din zece adolescenți nu au mers niciodată într-o tabără. Este rezultatul unui sondaj realizat de World Vision România. Cei mai vulnerabili sunt copiii din mediul rural. Pentru 10 mii de copii din județele Iași, Botoșani și Neamț, a apărut soluția - Tabăra din pridvorul satului” . “Departamentul Misiune pentru tineret al Arhiepiscopiei Iașilor Iași organizează 100 de tabere pentru copiii defavorizați.

Curtea bisericii din comuna Cozmești s-a umplut cu 120 de copii și nouă voluntari.

Ana Maria Rotaru: ”Este foarte bine, îmi place. Părintele în fiecare an organizează o tabără. Este foarte distractiv, mă joc cu copiii.”

Ana Maria Tabun: ”De fel, aici, în mediul rural, oamenii duc lipsă de bunuri materiale și sunt instabili din punct de vedere financiar, iar copiii nu pot merge să viziteze în fiecare zi Parcul Copou. Este un beneficiu că este această tabără pentru că cunosc persoane noi, ieșim din zona noastră de confort, dansăm, cântăm.”

80% din copii nu au mers niciodată într-o tabără

80% dintre acești copii nu au mers niciodată într-o vacanță, iar unii nici măcar un au ieșit din comună. Roxana Ciocântă are patru copii și nu și-ar permite să îi trimită într-o tabără.

Eduard Ciocântă: Mi se pare foarte frumos. Învățăm ceva.

Roxana Ciocântă, mamă: ”O astfel de tabără este foarte importantă pentru comuna noastră, mai ales pentru copilași care o așteaptă cu nerăbdare. Ai mei, cel puțin, au așteptat, au numărat zilele.”

Copiii se distrează, dar și învață diferite lucruri despre viață. Într-una dintre zile, au venit și pompierii care i-au învățat cum se acordă primul ajutor.

Astfel de tabere schimbă destine. Voluntarii de acum au fost și ei, cândva, beneficiarii proiectului “Tabăra din pridvorul satului”

Radu Ciocântă, voluntar: ”Acum șase ani, aici, în comunitatea noastră, a fost pentru prima dată Tabăra din pridvorul satului și am rămas plăcut impresionat de ce au putut să facă atunci voluntarii și am zis că da, trebuie să fac și eu.”

Maria Dascălu, coordonator echipă voluntari: ”Ne-am obișnuit să fim în mijlocul copiilor și eu, una, cel puțin, n-aș putea să îmi imaginez vara fără copii și fără tabere, fără energia asta a lor.”

Părintele Mihail Siminciuc, coordonatorul proiectului “Tabăra din pridvorul satului”: Acesta este și gândul nostru ca, la un moment dat, să nu lăsăm, măcar în Arhiepiscopia Iașilor, nici un copil fără vacanță.”

Proiectul a început în urmă cu 11 ani, cu trei tabere. În acest an sunt cele mai multe tabere, mai exact 100 la număr pentru peste 10 mii de copii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE