Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un preot din Iași duce copiii sărmani în prima tabără din viața lor: ”Am văzut marea doar la televizor”

Unul din zece copii nu a fost niciodată la mare, potrivit unui studiu realizat de World Vision în 2022. Sărăcia este principalul motiv. Mulți nu au părăsit nici ulița casei. Pentru 1.500 de copii din medii defavorizate din județul Iași a fost organizată cea mai mare tabără de caritate din România. Preotul Dan Damaschin, alături de zeci de voluntari, s-au s-au ocupat de organizare. Prima serie de copii a plecat deja și se bucură de soare, mare și nisip.

Copiii și-au pus în grabă câteva lucruri în bagaje și cu zâmbetul pe buze au pornit spre prima lor ieșire din sat, spre mare. Destinația: Eforie Nord.

Florentina Șutacu: ”Este un vis împlinit pentru mine.”

Ana Maria Șutacu: ”Nisip, umbrele, copaci din ăia...palmieri și apă.”

Roxana Șutacu: ”Îmi doream foarte mult să merg la mare. Să înot, să strâng scoici, să mă joc în nisip.”

Ionela Șutacu: ”Am fost foarte bucuroasă că am aflat că merg la mare pentru că nu am fost niciodată.”

Familia Șutacu trăiește într-o casă cu doar două camere. Cei doi soți nu au niciun serviciu, mai merg cu ziua prin vecini, și nici nu se puteau gândi la o excursie, nici măcar o ieșire din comună, spune mama copiilor.

Viorica Șutacu, mama fetitețlor: ”Își doreau de mai mult timp să plece, dar nu am avut posibilitate de bani. A dat Dumnezeu și se duc copiii la mare!”

Reporter: ”A dat Dumnezeu și se duc copiii la mare!”

Viorica Șutacu, mama fetitețlor: ”Nu. Niciodată!” 

Copiii sărmani care merg în tabără au rezultate bune la învățătură

Din comuna Mironeasa, 60 de copii sărmani, dar care învață bine la școală au fost selectați să meargă o săptămână la mare. Este prima serie din lungul șir al celor care vor merge în tabăra organizată de preotul Dan Damaschin din Iași.

Petronela: ”E pentru prima dată când o să merg.”

Reporter: ”Cum îți imaginezi marea?”

Petronela:  ”Largă, nisip, scoici. Din comună nu am ieșit. Adică e cam dificil pentru noi.”

Georgiana: ”De la opt ani. Mi-am dorit să merg la mare, dar am văzut-o doar la televizor. Nu am avut posibilitatea să ajung.”

Marcela Odobașa, mamă: ”Nu am fi avut posibilitate ca să-i ducem și este bine că e șansa asta să meargă toți, să le rămână o amintire plăcută. Măcar ei să se ducă să se bucure de experiența asta.”

Primul lucru nou din aceasta excursie a fost chiar călătoria cu trenul până la mare.

Larisa, bibliotecara din sat: ”Au fost aleși după situația materială și după media lor pe care au avut-o la școală. Adică dacă sunt buni, dacă nu au mai fost la mare. Părinții nu și-ar fi permis niciodată să îi ducă la mare. Nici acum, nici mai târziu. Mulți dintre ei nici nu visau la așa ceva.”

Peste 1.600 de oameni vor merge în tabără

Tabăra la mare e modul preotului Dan Damaschin de a-i răsplăti pe cei care învață și încearcă să-și depășească condiția. În total, aproximativ 1.650 de oameni, copii, voluntari și părinți vor merge în tabără în această vacanță.

Preotul Dan Damaschin, inițiatorul Taberei "Marea Vieții": ”Acești copii, care vin din medii atât de sărăcăcioase și greu încercate de lipsuri sunt copii care vor trăi la mare efectiv o săptămână de normalitate. Gândiți-vă că acești copii rareori mănâncă pe săturate, gândiți-vă că acești copii rareori au șansa de a face o baie în cadă, la un duș, se spală toți la un lighean.”

Ajunși la mare, copiii s-au bucurat din plin și s-au bălăcit în valuri pentru prima dată în viața lor și speră să nu fie ultima.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE