Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Copiii defavorizați, ajutați de vârstnici. Zeci de pensionari fac voluntariat la un program de afterschool

Socializarea și utilitatea în comunitate le lipsesc cel mai mult vârstnicilor după pensionare. Ei au multe de oferit, societatea trebuie doar să le dea o șansă. Un program al Fundației Regale Margareta a României a venit cu o soluție. În cadrul unor centre de tip afterschool, pensionarii pot să vină să facă voluntariat și să îi ajute pe copiii din medii defavorizate la învățătură.

Voluntarii seniori îi ajută pe copii să-și facă temele, dau meditații sau fac ateliere creative. Abordarea are la bază convingerea că fiecare persoană, indiferent de vârstă, reprezintă o resursă pentru comunitate.

Verona Ion, 78 de ani: Vin aici de 13 ani. M-a determinat, în primul și în primul rând, că am plecat de acasă. Pe noi ne leagă foarte mult aici plecarea asta de acasă. Când ne dă telefon să ne întâlnim cu copiii, ne e mai mare drag. Ies și socializez cu acești copii, îmi dau putere, întineresc. Învățăm de la ei. Mai ales acum, cu tehnologia asta, foarte mult contează să cunoști așa ceva.

Maria Țanea, voluntar de 10 ani: Iubesc copiii, am și eu doi băieți. Îmi place să mă joc cu ei, eu sunt exact un copil între copii. Acasă, nu avem decât munca de zi cu zi și restul... stai și te uiți pe pereți, nu este bine pentru un pensionar și așa îmi petrec timpul cu ei.

50 de copii din București vin la centru

Copiii îi privesc pe voluntari ca pe bunicii lor. Cei mici vin cu plăcere la aceste lecții și pleacă acasă cu noi cunoștințe și aptitudini.

Larisa, 10 ani: Eu vin de foarte mult timp pentru că am văzut la fratele meu când era mai mic că vine și mi-a plăcut foarte mult cum fac temele

Antonio, 13 ani: Vin în fiecare zi de mic copil, de la 5 ani. Aici am învățat lucruri foarte frumoase. Fac și un sport și evoluez și la partea artistică foarte mult din punctul meu de vedere.

La acest centru din Capitală vin 50 de copii din familii defavorizate.

Victoria Mitrofan-Crețu, coordonator Centrului counitar Generații: Avem în acest moment 29 de voluntari seniori cu vârste cuprinse între 60 și 88 de ani. Au împrumutat de la copii energia lor, au un tonus mult mai bun, se simt importanți, se simt bunici pentru acești copii. Voluntariatul îți dă această oportunitate să te simți util în viața celuilalt.

Astfel, toată lumea implicată are de câștigat. Copiii învață într-un mediu creativ, primitor, iar seniorii se simt valorizați prin binele pe care-l fac, oferind înapoi societății din experiența acumulată de-a lungul vieții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE